Video: Aivosignaali paljastaa netin avainsanat

Helsingin ja Aalto-yliopiston tutkijat ovat pystyneet ensimmäistä kertaa osoittamaan, että uutta tietoa voidaan löytää internetistä suoraan aivosignaalien perusteella. Koneoppimismenetelmillä voitiin tunnistamaan informatiivisia sanoja, jolloin ne olivat myös hyödyllisiä tiedonhakusovelluksessa.

Tutkimus tehtiin Helsingin ja Aalto yliopiston tietotekniikan tutkimuskeskuksen ja laskennallisen päättelyn huippuyksikössä (COIN). Koehenkilöt lukivat laboratoriokokeessa valitsemansa Wikipedia-artikkelin johdantotekstejä. Lukemisen aikana mitattiin koehenkilöiden aivosähkökäyriä, joiden perusteella mallinnettiin, mitkä avainsanat heitä kiinnostivat.

”Tarkoituksena oli tutkia, voidaanko aivosähkökäyrien avulla tunnistaa koehenkilölle relevantit sanat, ennakoida henkilön hakuintentiot sekä suositella näiden perusteella uusia käyttäjiä kiinnostavia dokumentteja”, kertoo HIITin tutkija Tuukka Ruotsalo.

aivokayraohjauswwwAivosignaalin hälyisyyden vuoksi sitä mallinnettiin koneoppimisen avulla, jolloin relevanssi ja kiinnostavuus voitiin tunnistaa oppimalla siihen liittyvät aivosähkövasteet. Koneoppimismenetelmillä pystyttiin tunnistamaan informatiivisia sanoja, jolloin ne olivat myös hyödyllisiä tiedonhakusovelluksessa.

”Informaatioähky on osa päivittäistä elämää, ja on mahdotonta reagoida kaikkeen nähtyyn informaatioon. Tutkimuksen mukaan se ei ole tarpeellistakaan, vaan aivosignaaleista mitattuja EEG -vasteita voidaan käyttää ennustamaan käyttäjän reaktioita ja aikomuksia”, kertoo HIITin tutkija Manuel Eugster.

Tutkimuksen perusteella aivosignaaleja käyttämällä pystyttiin menestyksellä ennustamaan käyttäjää kiinnostavia muita Wikipedian sisältöjä. ”Menetelmän soveltaminen aidoissa tiedonhakutilanteissa näyttää tutkimustulosten perusteella lupaavalta”, kertoo tietotekniikan laitoksen professori, COIN-huippuyksikön johtaja Samuel Kaski.

Tulevaisuudessa nykyisestä koko pään kattavasta anturiverkosta voidaan tulevaisuudessa päästä huomaamattomaan anturiratkaisuun. Silloin HIITin tutkija Tuukka Ruotsalon mukaan aivosähköanturit voitaisiin teipata huomaamattomasti vaikkka korvan taakse.

Aivokäyrätutkimusta ovat rahoittaneet EU, Suomen Akatemia osana COIN-huippuyksikön koneoppimiseen ja kehittyneisiin käyttöliittymiin liittyvää tutkimusta ja Tekesin tietotyön vallankumous -projektia.

LISÄÄ: Artikkeli Nature Scientific Reports- tiedejulkaisussa (LINKKI) ja video (LINKKI, youtube)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016