IBM tutkii – näkymätön näkyväksi

IBM:n tutkimuskeskuksessa kehitetään millimetriaaltoihin perustuvien kuvantamistekniikoiden lisäksi muitakin tulevaisuuden ratkaisuja. Mukana on uudenlaista anturitekniikkaa, hyperkuvantamista, tekoälyä, sirulaboratorioita ja ohjelmistoratkaisuja. Yritys pyrkii uusien tekniikoiden avulla tuomaan näkymättömän tiedon näkyväksi.

Innovaatiot tekoälyn ja nanoteknologian saralla voivat IBM:n tutkijoiden mukaan mullistaa maanviljelyn, edistää energiatehokkuutta, vähentää saasteiden aiheuttamia vahinkoja ja parantaa sairauksien ennaltaehkäisyä. Yrityksen tutkimuslaboratorioissa kehitetään tieteellisiä instrumentteja, joissa tekoäly ja nanoteknologia yhdistyvät uudella tavalla.

’’Seuraavan viiden vuoden sisällä meillä on supernäkö, jolla kykenemme näkemään näkymättömiä asioita. Superhavaitsemiskyvyn avulla pystymme muun muassa tunnistamaan neurologiset ja henkiset sairaukset ennen niiden puhkeamista’’, visioi IBM Suomen teknologiajohtaja Timo Koskinen.

IBM:n uusimmat teknolgiatrendit

1. Sanamme avaavat tekoälyn avulla ikkunan mielenterveyteemme

Uudet kognitiiviset järjestelmät analysoivat puhetapaamme ja kirjoitustyyliämme ja näin sanamme toimivatkin ikään kuin avaimena aivoihimme. Samalla voidaan tunnistaa merkkejä aikaisen vaiheen henkisistä ja neurologisista sairauksista. Näin lääkärit, sekä potilaat itse, ja voivat paremmin ennustaa ja seurata sairauksia.

2.  Hyperkuvantaminen ja tekoäly antavat meille supersankarin näkökyvyn

Uudet hyperkuvantamista ja keinoälyä hyödyntävät kuvantamislaitteet auttavat meitä näkemään yli ihmissilmin havaittavan valon. Tämä tapahtuu yhdistämällä useita sähkömagneettisen spektrin aallonpituusalueita.

Kun näkymättömästä tehdään näkyvää, voimme muun muassa puhelimen kameran kautta nähdä ruokamme ravintoarvot tai onko ruoka kenties pilaantunut. Lisäksi ajaessamme autolla myös tieolosuhteet ja vaarat olisivat selvästi havaittavissa, ja esimerkiksi hirvien huomaaminen sumuisella tiellä olisi helpompaa.

3. Makroskooppien avulla saamme loputtoman paljon tietoa maapallosta

Koneoppimiseen perustuvat algoritmit ja ohjelmistot auttavat meitä organisoimaan sitä valtavan laajaa ja monimutkaista tietomäärää, jota miljardit laitteet keräävät nykyisen ymmärryksemme ja näkökykymme rajoissa.  Makroskooppi on ohjelmisto- ja algoritmijärjestelmä, joka tuo kaiken maapallomme monimutkaisen datan yhteen ja analysoi sen merkityksiä

4. Sirun kokoiset laboratoriot toimivat terveyden tarkkailijoina

Uudet sirun kokoiset laboratoriot toimivat ikään kuin nanokokoisina terveydentilan tarkkailijoina. Ne jäljittävät lähes huomaamattomia vihjeitä ruumiinnesteistä, kuten verestä, syljestä, kyynelistä virtsasta, hiestä ja ilmoittavat heti, kun on syytä mennä lääkäriin. Tavoitteena on kutistaa kokonainen biolaboratorio, joka sisältää kaikki taudin analysointiin vaadittavat prosessit, yhden sirun kokoiseksi.

5. Älykkäät anturit havaitsevat ilmansaasteita

Uudenlaisten älyantureiden keräämä data voidaan yhdistää esimerkiksi satelliiteista saatavaan dataan, ajantasaiseen tietoon tuulista ja muihin tietolähteisiin. Näin voidaan rakentaa ympäristömalleja saasteiden alkulähteiden ja epäpuhtauksien määrän havaitsemiseksi. Uudenlaisten antureiden kautta ympäristökatastrofien mahdollisuus pienenee.

IBM 5 in 5 -ennuste perustuu markkinoiden ja yhteiskunnan trendeihin sekä yrityksen oman tutkimuskeskusten teknologisiin ratkaisuihin, joiden odotetaan voivan muokata toimintatapojamme lähitulevaisuudessa.

LISÄÄ: “IBM 5 in 5” -innovaatiot (LINKKI) ja Uusiteknologia.fi:ssä aiemmat teknologiatrendit-uutiset (LINKKI).

Kuva: IBM:n tutkimuskeskuksessa kehitetään uudenlaista millimetriaalloilla toimivaa kuvantamistekniikkaa. Lähde: Carl De Torres, StoryTK for IBM Research.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

 

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016