Uusia ideoita suurtehoakkujen toteuttamiseen

Yhdysvaltalaisen Oregonin valtioyliopiston tutkijat ovat kehittäneet uusia akkurarakenteita suuritehoiseen sähköenergian varastointiin. Akkujen parempaan kestoon haetaan uusia keinoja myös Harvardin yliopistossa.

Oregonin yliopistossa on toteutettu maailman ensimmäinen akku, jossa käytetään varauksenkuljettajina ainoastaan hydroniumioneja. Hydronium (H3O+) on positiivisesti varautunut ioni, joka syntyy, kun vesimolekyyliin lisätään protoni.

Tutkijat osoittivat (kuva), että hydroniumionit voidaan palautuvasti varastoida elektrodimateriaaliin, joka koostuu PTCDA:sta (perylenetetracarboxylic dianhydridem). Tämä materiaali on orgaaninen, kiteinen ja molekulaarinen kiintoaine. Elektrolyyttinä käytetään laimeaa rikkihappoa.

Harvardin (SEAS) yliopiston tutkijat ovat puolestaan kehittäneet uuden virtausakun joka varastoi energiaa orgaanisiin ja organometallisiin molekyyleihin, jotka on liuotettu neutraaliin veteen.

Tällainen uusi kemia mahdollistaa myrkyttömän ja syövyttämättömän akun, jolla on poikkeuksellisen pitkä käyttöikä ja tarjoaa mahdollisuuden keventää merkittävästi tuotantokustannuksia.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI), Oregonin tutkijoiden tiedote (LINKKI) ja Harvardin SEAS-yliopiston tutkijoiden tiedote (LINKK)). Aiemmat Uutieteknologia.fi:n  akku-uutiset (LINKKI).

Kuva: Oregon State University

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016