Suomi-elektroniikka ponnistaa uudelleen

Nokian kännykkäbisneksen loputtua, usko suomalaiseen elektroniikkavalmistukseen on ollut muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta heikoissa kantimissa. Nyt oululainen Tactotek on palauttamassa positiivisuutta suomalaiseen elektroniikkatuotannon osaamiseen rakenteellisen elektroniikan avulla.

Oululainen TactoTek on tehnyt todellisen innovaation. TactoTek kehittää rakenteellista elektroniikkaa, jossa painettua elektroniikkaa ja erilaisia komponentteja integroidaan ohuen, ruiskuvaletun, kolmiulotteisen muovirakenteen sisään. Uudenlainen IMSE-ratkaisu (Injection Molded Structural Electronics) tarkoittaa paljon aikaisempaa helppokäyttöisempiä ja kauniimpia älykkäitä muovituotteita.

Yrityksen elektroniikan ja muovin yhdistävää teknologiaa voi hyödyntää käytännössä millä tahansa alalla – autoteollisuudesta, lääketieteellisiin laitteisiin ja puettavaan elektroniikkaan.  Yrityksen perusti vuonna 2011 kaksi VTT:n tutkijaa, Antti Keränen (kuvassa oikealla) ja Mikko Heikkinen.

Ennen TactoTekin perustamista kaksikko työskenteli VTT:llä tulostettavan elektroniikan sekä muun muassa muoviin integroidun elektroniikan ja optiikan tutkimuksen parissa. Kumpikin perustajista lukeutuvat rakenteellisen elektroniikan uranuurtajiin. Yrityksellä on arviolta pari vuotta edellä muita rakenteellisen elektroniikan valmistajia, joten suoraa kilpailua on hyvin vähän. Kilpailijoita ovat käytännössä vain perinteisen valmistusmenetelmän tarjoajat.

Tactotekin päätoimipiste on Oulussa, jossa on myös autoteollisuuteen suuntautuvaa tuotantoa. Tytäryhtiö on USA:ssa ja edustajia useissa Aasian ja Keski-Euroopan maissa. TactoTek työllistää yli 50 henkilöä. Uutta teknologiaa on kehitetty Tekesin, Team Finlandin ja pääosasijoittajien tukemana.

Horisontti 2020 -rahoitus auttaa TactoTekiä käynnistämään maailman ensimmäisen massamittakaavassa toimivan IMSE-tehtaan ja tuomaan IMSE-teknologian autoteollisuuteen. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus rahoittaa niin ikään tehdasinvestointia.

Tactotekin taustalla on perustajien lisäksi suomalaiselta pääomasijoitusyhtiö Conor Venture Partners, VTT Ventures, kiinalainen Leaguer VC  ja uusimpana autojen sisustusratkaisuja valmistava ranskalainen Faurecia Ventures.

LISÄÄ: Tactotek-uutisia Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI) ja artikkeli IMSE-tekniikasta Uusiteknologia 2/2016-lehdestä (LINKKI, näköislehden artikkeli) ja aiempia suomalaista tuotantoa koskevia Uusiteknologia.fi:n uutisia (LINKKI).

Kuva: TactoTekin toimitusjohtaja Jussi Harvela ja teknologiajohtaja Antti Keränen (oik.).

Lähde: Tekes

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016