Vienti pomppasi – tammikuussa +28 %

Suomen tavaraviennin arvo kasvoi Tullin tilastojen mukaan tammikuussa 28 prosenttia vuoden takaisesta. Vienti oli tammikuussa arvoltaan lähes 4,6 miljardia euroa.

Tammikuussa nousivat vientimäärät kuin vientihinnatkin reippaasti. Viennin volyymi suureni 22,7 prosenttia. Myös vientihinnat jatkoivat nousuaan ja kohosivat viisi prosenttia.

Viennin arvon ja volyymin erityisen suuria kasvuprosentteja selittää Tullin mukaan poikkeuksellisen heikko vertailukuukausi. Tammikuussa 2016 tavaraa vietiin vain noin 3,6 miljardin euron edestä, mikä oli pienin kuukausittainen viennin arvo sitten helmikuun 2010.

Kuluvan vuoden tammikuun viennin arvo oli suurin piirtein samalla tasolla kuin kuukausittainen viennin arvo vuoden 2016 syys-joulukuussa.  Kaikkien päävientialojen vienti kasvoi tammikuussa heikkoon vertailukuukauteen nähden.

Koneiden, laitteiden ja kuljetusvälineiden vienti oli yhteenlaskettuna 45 prosentin kasvussa tammikuussa. Ryhmän tavaroista voimakoneiden ja moottoreiden vienti suureni 138 prosenttia, teollisuuden erikoiskoneiden vienti 12 prosenttia sekä teollisuuden yleiskoneiden vienti 11 prosenttia.

Sähkökoneiden ja -laitteiden vientiin kirjattiin kasvua 11 prosenttia. Kojeiden ja mittareiden vienti nousi kymmenen prosenttia.  Kuljetusvälineiden viennin arvo ponnahti 139 prosentin kasvuun.

Tavarankuljetusautojen vienti suureni 87 prosenttia ja henkilöautojen vienti neljä prosenttia. Uudenkaupungin uudet panostukset näkyvät vasta myöhemmin. Viroon viety 233 miljoonan euron arvoinen laiva nosti eniten kuljetusvälineiden kasvuprosenttia.

Öljytuotteiden viennin arvo kohosi 81 prosenttia tammikuussa viime vuoden vastaavaan kuukauteen verrattuna. Niiden vienti on kasvanut kuukausittain viime vuoden syyskuusta lähtien.

Tammikuussa sekä jalosteiden vientimäärät. että vientihinnat nousivat. Metsäteollisuuden tuotteiden kokonaisvienti kohosi 16 prosenttia tammikuussa.  Metallisektorin tuotteiden vienti nousi 18 prosenttia tammikuussa.

LISÄÄ: Tullitilasto tammikuu 2017 (LINKKI) ja joulukuu 2016 (LINKKI) ja aiemmat vientiuutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Kuva: Kone

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016