Kosketusherkistä kuiduista antureita

Yhdysvaltalaisen North Carolina State Universityn tutkijat ovat luoneet elastisia ja kosketusherkkiä kuituja, joita voidaan käyttää kosketuskäyttöisenä rajapintana elektroniikkalaitteissa.

Uudet kuidut on valmistettu putkimaisista polymeerisäikeistä, jotka sisältävät nestemäistä metalliseosta, eutektista galliumia ja indiumia (EGaIn). Säikeet ovat halkaisijaltaan muutama sata mikronia.

”Olemme luoneet pehmeitä ja joustavia kuituja, jotka voivat havaita kosketuksen sekä venytyksen ja kiertämisen. Mikroskooppiset kuidut voivat olla käyttökelpoisia integroida elektroniikkaa uusiin kohteisiin kuten puettaviin laitteisiin,” kertoo NC Staten Michael Dickey.

Kukin kuitu koostuu kolmesta säikeestä. Yksi niistä on täytetty koko pituudeltaan EGaIn-materiaalilla, yhdessä on täytetty kaksi kolmasosaa ja kolmannessa vain yksi kolmasosa. Sitten putkia kierretään yhteen kierteeksi.

Vastaavasti kuin nykyisissä kosketusnäytöissä, kun sormi koskettaa elastista säiettä, se muuttaa sormen ja nestemetallin välistä kapasitanssia eristävien polymeerisäikeiden sisällä. Siirtämällä sormea pitkin kuitua, kapasitanssi vaihtelee, riippuen siitä, kuinka moni säikeistä sisältää EGaIniä kyseisessä kohtaa kuitua.

Tutkijat ovat kehittäneet myös anturin, jonka kaksi polymeerijuostetta on molemmat täytetty koko pituudeltaan nestemetallilla.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI) ja tutkijoiden tiedote, tiedeartikkeli ja videoesitys kuidun toiminnasta (LINKKI)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016