Video: Digitaalinen suojakilpi liikenteeseen

Bosch kehittää tulevaisuuden liikenteeseen moottoripyörien havaitsemiseen digitaalista suojakilpeä. Se voisi yrityksen mukaan estää lähes kolmanneksen kaikista moottoripyöräonnettomuuksista.

Kesän ja moottoripyöräkauden alkaminen lisää liikenneonnettomuuksien määrää. Moottoripyöräilijät ovat riskialttiita tienkäyttäjiä: heillä on autoilijoita 18 kertaa suurempi riski kuolla liikenneonnettomuuksissa. Onnettomuudet johtuvat usein siitä, ettei moottoripyöräilijöitä huomata esimerkiksi risteyksissä tai ohitustilanteissa.

Kuva: Bosch

Bosch on nyt yhteistyökumppaneidensa Autotalksin, Cohda Wirelessin ja Ducatin kanssa kehittänyt prototyypin älyratkaisusta, joka pyrkii estämään vaarallisten tilanteiden syntymisen.

”Luomme kuljettajille digitaalisen suojakilven laittamalla moottoripyörät ja autot kommunikoimaan keskenään”, sanoo Boschin johtokunnan jäsen Dr. Dirk Hoheisel. Hänen mukaansa uudenlainen liikennevälinen verkottuminen vie turvallisuuden uudelle tasolle.

Jo aiemmin ABS-jarrut sekä moottoripyörän vakaudensäätöjärjestelmät, ovat Hoheiselin mukaanjo tehneet moottoripyöräilystä huomattavasti turvallisempaa. Boschin tutkimusten mukaan moottoripyörien ja autojen välinen kommunikointi saattaa estää lähes kolmanneksen moottoripyöräonnettomuuksista.

Näin Boschin digitaalikilpi toimii

Tyypillinen vaaratilanne syntyy, kun moottoripyöräilijä lähestyy autoa takaapäin monikaistaisella tiellä ja päätyy autoilijan sokeaan pisteeseen tai vaihtaa kaistaa ohittaakseen.

Kuva: Bosch

Kun järjestelmä tunnistaa potentiaalisen vaaratilanteen, se varoittaa moottoripyöräilijän tai auton kuljettajaa varoitusäänellä ja kojelaudan varoitusvaloja vilkuttamalla.

Boschin ratkaisu perustuu siihen, että satojen metrien päässä toisistaan olevat ajoneuvot vaihtavat keskenään tietoa toistensa ajoneuvotyypistä, nopeudesta, sijainnista ja matkasuunnasta jopa kymmenen kertaa sekunnissa.  Auton anturit havaitsevat lähestyvän moottoripyörän jo kauan ennen kuljettajaa.

LISÄÄ: Video (LINKKI)

Kuva: Bosch

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!