Uusi materiaali haastaa paristot – kerää energian ympäristöstä

Oulun yliopiston Mikroelektroniikan tutkimusyksikössä on kehitetty uusi materiaali, joka tulevaisuudessa voi korvata paristoja ja muita energialähteitä pienissä elektronisissa laitteissa. Energiaa ympäristöstään keräävää materiaalia voidaan mahdollisesti soveltaa myös erilaisten pintojen muodossa painettavassa elektroniikassa.

Uusi Oulussa kehitetty KNBNNO-materiaali kykenee keräämään ympäristöstään energiaa valosta, lämmöstä ja liikkeestä kaikista yhtä aikaa. Yksittäisen materiaalin kyky kerätä energiaa kolmesta eri lähteestä samanaikaisesti on materiaalitutkimuksen ja energiankeruun sovellusten alalla aivan uutta.

Perovskiitti-rakenteeseen pohjautuvan materiaalin kehitti tutkija Yang Bai säätämällä sen koostumusta tarkasti halutulla tavalla. Yang Bain ja tutkimusryhmän ensimmäinen tieteellinen artikkeli KNBNNO-materiaalista julkaistiin Applied Physical Letters -sarjassa helmikuussa ja se herätti huomattavan kansainvälisen huomion.

Advanced Materials -lehdessä 6.6.2017 julkaistussa uudessa tutkimuksessaan tutkijat raportoivat, että KNBNNO:n kyky kerätä energiaa kolmesta lähteestä voidaan osoittaa käytännössä.

Kun näytteeseen kohdistetaan pöytälampun valo, sitä lämmitetään hiustenkuivaajalla tai koputetaan mekaanisesti, näyte tuottaa energiaa, joka on mitattavissa. Advanced Materials -lehden artikkeli sisältää käytännön kokeiden tulokset.

Yang Bai työskentelee tutkijatohtorina Marie-Sklodowska-Curie -rahoituksella Oulun yliopistossa professori Heli Jantusen johtamassa Mikroelektroniikan tutkimusyksikössä.

Kuva: Video (LINKKI)

LISÄÄ: Applied Phycical Letters (LINKKI) ja Advanded Materials (LINKKI) – tiedeartikkelit maksullisia.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!