Kaliforniassa syntyi maailman pienin transistori

Fysiikan lait asettavat viiden nanometrin kynnyksen transistorien porttien koolle. Uusia konsteja kuitenkin etsitään. Nyt kalifornialaisen Berkeleyn yliopiston tutkimusryhmä on toteuttanut transistorin, joka toimii vain yhden nanometrin mitoilla.

Tutkijat käyttivät maailman pienimmän transistorin luomiseen hiilinanoputkia ja molybdeenidisulfidia (MoS2). Niillä molemmilla on kiteinen hilarakenne, mutta elektronit käyttäytyvät niissä hieman eri tavoin.Tästä erosta johtuen piikanavissa alle viiden nanometrin pituus ei enää riitä, sillä tunnelointi alkaa vuotaa elektroneja lähteestä nieluun eli transistoria ei voi sulkea.transistor_schematic670-628x353

”Porttipituutta pidetään transistorin määrittelevänä dimensiona. Osoitimme portiltaan yhden nanometrisen transistorin, joka osoittaa, että oikean materiaalien valinnan kanssa, että on vielä paljon tilaa kutistaa elektroniikkaa,” toteaa tutkimusryhmää johtava Ali Javey kalifornialaisesta Lawrence Berkeley National Laboratoriosta.

Työ on vasta uuden konseptin todiste, mutta tekniikat pitää vielä voida monistaa todellisen mikropiiriin  toteuttamiseksi miljardien transistorien määrissä. Kalifornialaistutkijoiden saavutus toki antaa toivoa Mooren lain jatkuvuudesta vielä tulevaisuudessakin.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI) ja Berkeleyn tutkijoiden tiedote (LINKKI) ja Science-lehden artikkeli aiheesta (LINKKI)

Aloituskuva: Shutterstock

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkossa!