Elektroninen iho joustaa ja tuntee – hiestä sähköä

Yhdysvaltalaisen Houstonin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet venytettävää elektroniikkaa, joka voi toimia keinotekoisena ihona. Sen avulla robotin käsi voi tuntea eron kuuman ja kylmän välillä. Aihetta tutkitaan aktiivisesti myös eri puolilla maailmaa.

Houstonilaiset tutkijat ovat kehittäneet uuden menetelmän venytettävän elektroniikan valmistamiseksi. Prosessi perustuu helposti saatavilla oleviin materiaaleihin ja se voidaan laajentaa kaupalliseen tuotantoon.

Apulaisprofessori Cunjiang Yu toteaa työn olevan ensimmäinen, jolla luodaan puolijohde venyvään kumikomposiittimuotoon. Se valmistettiin piipohjaisesta polymeeristä (PDMS) ja pienistä nanolankojen liuoksesta, joka kovettui materiaaliksi, joka käytti nanoputkia sähkövirran kuljettamiseen.

Uudenlainen venytettävä elektroniikkakalvo. Kuva: University of Houston.

Materiaalista on valmistettu ohutkalvotransistoreista säilyttävät sähköiset ominaisuudet yli 55 prosenttisesti kun venytystä on 50 prosenttia. Lisäksi siitä on valmistettu venytys, paine- ja lämpötila-antureita.

Joustava elektroniikka kiinnostaa tutkijoita laajemmin eri puolilla maailmaa. Eteläkorealaisen DGIST:n (Daegu Gyeongbuk Institute of Science and Technology) tutkijat ovat kehittäneet elektronisen ihoanturin.

Anturi sisältää noin 50 komponenttia, joita yhdistää 250 000 jousimaisen käämin verkosto.

Kuva: UC San Diego

Rakenteen perustana on elastinen silikonipohja sekä kullasta, kromista ja fosfaatista valmistetut pienet jousimaiseen muotoon valmistetut johteet.

Kalifornialaisen San Diegon yliopiston tutkijat ovat puolestaan rakentaneet joustavia biopolttoainekennoja, joilla hiestä saadaan energiaa hiestä  puettaville laitteille.

Kerroimme kerroimme muutama päivä sitten myös VTT:n tutkimuksesta, jossa 3D-tulostusta ja nanosellua käytetään painetun elektroniikan kanssa  haavojen hoitoon (LINKKI).

LÄHDE: Nanobitteja.fi (LINKKI), Houstonin yliopiston tutkijoiden tiedote (LINKKI) ja tiedeartikkeli (LINKKI) sekä eteläkorealaisen DGIST:n tutkijoiden tiedote (LINKKI) ja Kalifornian yliopiston San Diegon tutkijoiden tiedote (LINKKI)

Aloituskuva: University of Houston

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2017