Magneettinen VLF-radio auttaa vedessä ja kaivoksissa

Yhdysvaltalaisen National Standards and Technology -instituutin (NIST) tutkijatiimi kehittää erittäin matalataajuista magneettista (VLF) radiota digitaalisesti moduloivilla magneettisilla signaaleilla. Näin muodostetut signaalit voivat kulkea kauemmas rakennusmateriaaleissa, vedessä ja maaperän läpi.

Yhdysvaltalaistutkijat ovat osoittaneet, että uusin kvanttifysiikka saattaa mahdollistaa viestinnän ja kartoittamisen paikoissa, joissa GPS- ja tavalliset radiot eivät toimi luotettavasti, kuten sisätiloissa, veden alla ja kaivoksissa.

Tutkijat osoittivat digitaalisten moduloidun magneettisignaalin havaitsemisen magneettikenttäanturilla, joka perustuu rubidiumatomien kvanttiominaisuuksiin. ”Atomit tarjoavat erittäin nopean reaktion ja erittäin korkean herkkyyden”, toteaa NIST-projektin johtaja Dave Howe.

Kuva: Purdue University/Marshall Farthing

”Paras magneettikenttäherkkyys saavutetaan kvanttiantureiden avulla. Parantunut herkkyys johtaa pidempään viestintäalueeseen ja kvanttimainen lähestymistapa tarjoaa myös mahdollisuuden saada suurempi kaistanleveys viestintään,” toteaa Howe.

Indianassa sijaitsevan Purduen yliopiston tutkijat ovat puolestaan kehittäneet kvanttimateriaalista anturin, joka matkii hain kykyä havaita saaliskalojen säteilemät biosähköiset kentät.

Tutkijoiden mukaan tällaista teknologiaa voitaisiin käyttää valtameren organismien ja ekosysteemien tutkimiseen sekä alusten liikkumisen seurantaan sotilaallisissa ja kaupallisissa merenkulun sovelluksissa.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI) ja NIST-tutkijoiden tiedote ja linkki tiedeartikkeliin (LINKKI) sekä Purduen tutkijoiden video kehittämästään kvanttianturista (LINKKI, youtube) ja tiedoteuutinen tiedeartikkelilinkkeineen  (LINKKI).

Aloituskuva: Burrus/NIST