Uudenlaista optiikkaa keinonäköön

Metalinsseistä ja mikromekaniikasta on muodostumassa optiikkaa, jonka avulla voidaan tuoda aivan uusia ratkaisuja näkökyvyn korjaamiseen. Yhdysvaltalaisen Harvardin SEAS:n tutkijoiden ratkkaisu kykenee samnaikaisesti automaattitarkennukseen sekä hajataiton ja kuvansiirron korjaamiseen. Katso videolta miten ratkaisu toimii.

Ratkaisu hyödyntää metalinssissejä ja elastomeerilihaksia. ’’Tutkimuksessa yhdistyy keinotekoinen lihastekniikka metalinssien kanssa luomaan viritettäviä metalinssejä, jotka voivat muuttaa tarkennuksen reaaliaikaisesti, aivan kuten ihmissilmä”, sanoo SEAS:n jatko-opiskelija Alan She ja tutkimuspaperin ensimmäinen kirjoittaja.

”Työ osoittaa sulautetun optisen zoomin ja automaattitarkennuksen toteutettavuuden useille eri sovelluksille, kuten matkapuhelinkameroille, silmälaseille ja virtuaalisille ja lisätyn todellisuuden laitteistoille”, sanoo Federico Capasso, professori SEAS:ssa ja tutkimuksen vanhempi kirjoittaja.

Useimmat tasomaisista metalinsseistä ovat staattisia, mikä rajoittaa niiden toimivuutta. Nyt Harvardin ja Argonne National Laboratoryn tutkijat ovat kehittäneet laitteita, jotka yhdistävät keski-infrapunan spektrin metalinssejä MEMS-piireihin.

”Tällaisia metalinssejä voidaan tuottaa massatuotteena mikropiirien tuotantotekniikalla ja se voi tulevaisuudessa korvaa tavanomaiset linssit monissa sovelluksissa”, toteaa Federico Capasso.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI) ja uutistiedote (LINKKI) ja video (LINKKI, Youtube)

Kuva: Capasso Lab/Harvard SEA