Identiteettivarkaus vaanii mobiilimaksajaa

Viidesosa suomalaisista tekee verkko-ostoksensa jo kännykällä, joten vaara identtiteettivarkauksiin on kasvanut. Ruotsalaistaustaisen vakuutus- ja turvayhtiö mySafetyn mukaan puhelinostoissa syynä on ihmisten hätäisyys: sopimustekstit ohitetaan, ja verkkokaupan tietoja ei tutkita kunnolla.

Suomalaisista puolet tekee verkko-ostoksia PostNordin selvityksen mukaan joka kuukausi. Heistä 20 prosenttia käyttää ostosten tekoon älypuhelinta, jolloin ostoksia ei tehdä niin huolellisesti kuin tietokoneella. Näin älypuhelinostokset kasvattavat riskiä joutua varkauden uhriksi.

Vakuutus- ja turvapalveluita tarjoavan mySafetyn vakuutuskäsittelijä Sari von Holtenin mukaan vaarana on joutua sekä verkkokauppahuijauksen että identiteettivarkauden kohteeksi.

”Puhelimella on totuttu toimimaan nopeasti, ja moni tekee myös verkko-ostokset hätäisesti. Ihmiset saattavat edetä mobiiliostoksissaan niin, että sopimuksia ja kauppaehtoja ei lueta ja tutkita kunnolla. Turva-asioita ei yksinkertaisesti malteta lukea ennen kuin syötetään omat tiedot ja hyväksytään kauppa”, von Holten sanoo.

MySafetyn äskettäin tekemän selvityksen mukaan lähes 160 000 suomalaista on joutunut jo identiteettivarkauden kohteeksi. Viimeisen vuoden aikana tapauksia sattui yli 30 000, eli keskimäärin yli kolme suomalaista joutui identiteettivarkauden uhriksi joka tunti. Tiedot perustuvat mySafetyn Research Insight Finlandin  helmi–maaliskuussa teettämään kyselyyn, johon vastasi 3 140 suomalaista, jotka ovat iältään 18–75-vuotiaita.

Näin teet verkossa turvallisesti ostoksia

  • Tarkista, onko yritys luotettava. Tutki kaupan tietoja ja etsi yrityksen nimi, kotipaikka, osoite, puhelinnumero ja yhteystiedot. Jos tietoja ei löydy, ne ovat epämääräiset tai esimerkiksi sähköpostiosoite on erikoinen, epäile verkkokaupan luotettavuutta.
  • Vältä suojaamattomassa verkossa toimimista.
  • Varmista, että olet varmasti oikealla sivulla etkä kaupanteon aikana vahingossa joudu toiselle sivulle.
  • Harkitse, kuinka moneen paikkaan laitat tietojasi. Viisainta on täyttää verkkokaupassa vain vaadittavat tiedot.
  • Lue kaupan hyväksymisehdot ja sopimustekstit tarkasti, jotta tiedät, mihin sitoudut.
  • Älä tallenna pankki- tai luottokortin tietoja laitteelle, jolla teet ostoksia.

Lähde: mysafety.fi