Jättisatsaus antureihin ja kuvantamiseen

Euoopan unionin uusin satsaus antaa tutkijoille ja yrittäjille ympäri Euroopan mahdollisuuden kokeilla ja kehittää uusinta anturi- ja kuvantamisteknologiaa, tuotteita tai palveluja. Kuvantamis- ja anturiteknologiat ovat elinehto lukuisille aloille energiasta valmistavaan teollisuuteen, ilmailuun, lääketieteeseen, liikenteeseen ja robotiikkaan. Suomesta Aalto-yliopiston Design Factory toimii ATTRACT-hankkeen sparraajana.

Uusin kuvantamis- ja anturiteknologiat edellyttävät vankkaa tieteellistä osaamista. ATTRACT-hankkeessa tutkimus pyritään tuotteistamaan valmiiksi teknologiaksi nopeasti. Hankkeessa luodaan pysyvää ja järjestelmällistä tapaa tuotteistaa korkeaa teknologiaa.

”Teknologiset läpimurrot ovat usein tulosta joko sattumasta tai asteittaisesta kehittämisestä, joka reagoi tai sopeutuu yhteiskunnallisiin ongelmiin sen sijaan, että pyrittäisiin innovaatioiden avulla ennakoimaan tulevia tarpeita”, tiivistää Kalifornian yliopisto, Berkeleyn professori Henry Chesbrough, avoimen innovaation käsitteen keksijä ja ATTRACT-hankkeen neuvonantaja.

Hankkeen projekteihin houkutellaan myös yksityistä rahaa: enkeli- ja pääomasijoittajien sekä suuryritysten rahoituksella parhaat ja lupaavimmat projektit voivat kehittyä merkittäväksi liiketoiminnaksi. Kuvantamisesta ja sensoreista riippuvaisten markkinoiden koko on globaalisti yhteensä yli 100 miljardia euroa.

”Tutkimuksesta ponnistavan idean kehittäminen, prototyyppien rakentaminen ja testaaminen ovat osaamista, jota tällaiset korkean teknologian projektit tarvitsevat Design Factorylta matkalla kohti valmista tuotetta tai palvelua”, sanoo Kalevi Ekman, Aalto-yliopiston professori ja Design Factoryn johtaja.

Aalto-yliopistossa järjestetään osana ATTRACT-hanketta myös kursseja maisterivaiheen opiskelijoille. He pääsevät ideoimaan ja luomaan projekteissa kehitettävistä teknologioista kaupallistettavien kuluttajatuotteiden ja -palvelujen konsepteja ja prototyyppejä.

Opiskelijoiden projektit toteutetaan yhdessä kansainvälisen Design Factory -verkoston kanssa, ja mukana on muiden muassa Barcelonan ESADE-kauppakorkeakoulun Design Factory.

Toteutettaviksi valittavat 170 projektia julkistetaan alkuvuonna 2019, ja kukin saa 100 000 euron rahoituksen vuodeksi ideansa kehitykseen. Hakuaikaa on 31. lokakuuta 2018 asti.

Kuva: ESO (Euroopan eteläinen observatorio).

TAUSTAA: ATTRACT-hanketta johtaa Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERN. Muita jäseniä ovat Aalto-yliopisto, Euroopan molekyylibiologian laboratorio (EMBL), Euroopan eteläinen observatorio (ESO), European Synchrotron Radiation Facility (ESRF), European XFEL, Institut Laue-Langevin (ILL), sekä European Industrial Research Management Association (EIRMA) ja ESADE-kauppakorkeakoulu, jotka valmentavat valittuja projekteja yhdessä Aalto-yliopiston Design Factoryn kanssa. Hanketta rahoittaa Euroopan unionin Horizon 2020 -tutkimus- ja innovaatio-ohjelmasta. Lisää: ATTRACT (LINKKI)

 

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran kuukaudessa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2018/

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran kuukaudessa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!