Anturi ja tietokone samaan pakettiin – tekoäly käyttöön

Tekoälystä on tullut yhä kehittyneempää ja innostanut uusiin ponnistuksiin kehittää tietokoneita, joiden fyysinen arkkitehtuuri jäljittelisi ihmisen aivoja. Nyt kanadalaisen Quebecin Université de Sherbrooke kertoo MEMS-piiriratkaisusta, jolla voidaan  rakentaa uudenlainen reservoir computing -säiliötietokone.

Säiliötietotekniikka (reservoir computing), mahdollistaa piiriteknisten laitteiden saavuttaa kehittymässä olevan tekoälyn edellyttämän korkeamman asteisen laskennan. Yksi uusi laite korostaa erittäin pienten mekaanisten järjestelmien mahdollisuuksia näiden laskelmien saavuttamiseksi.

Kanadan Quebecin Université de Sherbrookin tutkijat ovat rakentaneet ensimmäisen  mikroelektromekaanisen järjestelmän (MEMS) avulla toteutetun säiliötietokoneen. Tutkijoiden koostama neuroverkko hyödyntää mikrosirun piipalkin epälineaarista dynamiikkaa laskelmien suorittamiseen.

Ryhmän töiden tarkoituksena on luoda laitteita, jotka voivat toimia samanaikaisesti anturina ja tietokoneena käyttäen murto-osaa tavanomaisen tietokoneen energian tarpeesta.

”Tällaisia laskelmia tehdään yleensä vain ohjelmistossa ja tietokoneet voivat olla tehottomia”, sanoo Université de Sherbrooken tutkija Guillaume Dion. ”Monet nykyantureista on rakennettu MEMS:n oheen, joten kehittämämme tyyppiset laitteet ovat ihanteellinen tekniikka ja voivat hämärtää antureiden ja tietokoneiden välistä rajaa.”

Laite perustuu epälineaariseen dynamiikkaan siten miten ohut piipalkki värähtelee tilassa. Tämän värähtelyn tuloksia käytetään rakentamaan virtuaalinen neuroverkko, joka syöttää sisääntulosignaalin korkeampaan ulottuvuuteen, jota tarvitaan neuroverkkolaskennassa.

Demotilanteissa järjestelmä kykeni vaihtamaan keskenään erilaisten vertailutehtävien kesken suhteellisen helposti, Dion toteaa, mukaan lukien luokiteltaessa puheääniä ja käsittelemällä binäärikuviota vastaavasti tarkkuuksilla 78,2 prosenttia ja 99,9 prosenttia.

Lisää: Nanobitteja (LINKKI) ja tiedeartikkeli Journal of Applied Physics -lehdessä (LINKKI) sekä kansanomaisemmin IEEE Spectrum-lehdessä (LINKKI)

Kuva: Yksittäinen piipalkki (punainen) sekä sen ohjailun (keltainen) ja luennan (vihreät ja siniset) elektrodit, toteuttavat MEMS-piirin, joka kykenee käsittelemään erilaisia laskelmia. Kuva: Guillaume Dion/Université de Sherbrooke.