Kaikki Linux-jakelut esittelyssä

Linux-käyttöjärjestelmästä on olemassa useita satoja eri jakelupaketteja, joita on tarjolla niin ei-kaupallisina että kaupallisinakin versoina. Kukin niistä on tehty eri käyttötarkoituksiin ja erilaisille laitteistoille, kerrotaan tuoreessa Uusiteknologia-lehdessä. Voit lukea ilmaiseksi neljän sivun artikkelin sähköisenä e-näköislehtenä.

Tyypillisesti Linux-käyttöjärjestelmäjakelu koostuu Linux-ytimen lisäksi muun muassa kirjastoista, graafisesta käyttöliittymästä ja tarkoituksenmukaisista sovellusohjelmista.

Lisää tietoa Linux-jakeluista voit lukea huhtikuun Uusiteknologia-lehden artikkelista. Juttu ja koko lehti on luettavissa tästä ilmaiseksi (LINKKI).

Jakelija on koostanut pakettiin mukaan jakelun käyttötarkoituksen mukaisen joukon ohjelmistoja ja ohjelmakirjastoja.

Tyypillisessä Linux-jakelussa siihen sisältyvät ohjelmistot tulevat lukuisilta muilta itsenäisiltä tahoilta, ja jakelusta vastaava taho kerää ne yhteensopivaksi paketiksi.

Linux-jakelut tarjoavat asennuspaketin lisäksi yleensä myös pakettivaraston lisäohjelmien ja päivitysten asentamiseksi.

Monet ei-kaupallisista jakeluista ovat eri yhteisöjen tai yksittäisten henkilöiden kokoamia.  Silti monien tunnetuimpien Linux-jakeluiden takana on kaupallisia yrityksiä. Esimerkiksi IBM:n nykyisin omistama Red Hat on kehittänyt kaupallista Linux-versiotaan jo 1990-luvulta saakka.

Huhtikuun Uusiteknologia-lehdessä listasimme kaikki tärkeimmät jakelut niin pöytä- kuin palvelinkäyttöön. Mukana on tietoa myös sulautetuista Linux-jakeluista ja Linuxin pohjalta tehdyistä kännykkäversioista.

Lisää: Kaikki Linux-jakelut, Tomi Engdahl, Uusiteknologia 1/2019, s. 28-31 (LINKKI, issuu)

Kuvituskuva: Shutterstock

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2019/