Nelikopteri syntyy 3D-tulostimella

Kolmiulotteisien rakenteiden tulostaminen on jo arkipäivää. Amerikkalainen Voxel8 on tuomassa 3D-tulostimen, joilla voi luoda vaikka nelikopterin sisäisine johdotuksineen.

Voxel8 -yhtiön Developer´s Kit 3D-tulostin mahdollistaa kolmiulotteisten elektronisten laitteiden prototyyppien valmistuksen kestomuovien ja hopeamusteen samanaikaisella tulostuksella.  Yksittäisellä materiaalilla sitä on tehty jo pitkään, mutta uusin villitys on useammalla materiaalilla samanaikaisesti tehtävä tulostus.

Yhtiön hopeamuste voidaan tulostaa ja kovettaa huonelämpötilassa ja se on 5000-kertaa paremmin johtavaa kuin johtavat tahnat ja säikeet, joita nykyään käytetään tällaisessa valmistuksessa.  Voxel8:n materiaaleilla voi tulostaa kolmiulotteiset antennit, liittimet ja muuntimet tavoilla, jotka olivat aiemmin mahdottomia.Voxel8-3Dtulostin

Johdinsarjat voidaan korvata 3D-liuskojen radoilla. Kolmiulotteisen elektroniikan valmistus vaatii kuitenkin aktiivisten komponenttien sijoittamista kohteeseen työn aikana.  Voxel8:n tulostimen tarkka mekaaninen ohjaustekniikka mahdollistaa työtason irrottamisen komponenttien asettamista varten jonka jälkeen työ jatkuu juuri siitä mihin se jäi.

Uuden tulostimen ohjelmistoalustaksi Voxel8 on valinnut Autodeskin, jonka kanssa on kehitetty ohjelmistot 3D-tulostuksen kaikkiin vaiheisiin. Niistä Project Wire on selainpohjainen työkalu, jonka avulla käyttäjät voivat ottaa käyttöön olemassa olevia CAD-malleja, lisätä työhön elektronisia komponentteja ja langoittaa ne kolmiulotteisesti.

Tulostintekniikan mahdollistama erottelukyky on 200 mikronia ja johdinliuskan leveys 250 mikronia. Yhtiön kehittämän hopeamusteen ominaisvastus on ilman lämpökäsittelyä ennätysmäinen 5.00 x 10 -7 Ω-m. Tulostusratkaisu perustuu Harvardin yliopistossa tehtyyn tulostettavien materiaalien tutkimustyöhön.

Konsepti esiteltiin vuosi sitten CES-messuilla, mutta nyt tulostin voi jo tilata. Toimitukset alkavat vuoden toisella neljänneksellä. Ennakkohinnaksi laitteelle ja perustulostuspaketille yritys ilmoittaa noin 9000 dollaria.

Lisää tietoa: Voxel8