Nokia valmistautuu 5G-kisaan – tulos parani

Nokian verkkoryhmän liikevaihdon kasvu taantui vuoden lopulla vaikka koko vuoden liikevaihto oli edellisvuotta parempi. Yritys valmistautuu nyt myynnin lisäksi tilanteeseen, jossa haetaan paikkaa tulevien 5G-verkkojen toimittajana. Siihen Nokia saa ostamastaan Alcatel-Lucentista lisää kehitysvoimaa.

Nokia kertoi vuoden 2015 viimeisen neljänneksen ja koko vuoden 2015 tiedot torstai-aamuna. Pörssitiedotteen mukaan verkkoryhmän suorituskyky jatkui katsauksen mukaan kasvu-uralla vaikka liikevaihto laskin viimeisellä neljänneksellä viitisen prosenttia.

Patenttien hyödyntämisestä vastaavan Nokia Technologies kasvu oli huimaa, vaikka vuoden lopulla tuloja jäi kertaluontoisesti hieman puuttumaan. Sitä tulee tosin helpottamaan vuoden alussa Samsungilta välimiesmenettelyn ratkaisu, jolla Nokia saa Samsungilta lisää korvauksia patenttien hyödyntämisestä.

Koko Nokian viimeisen neljänneksen liikevaihto (ei-IFRS) kasvoi hieman  3,6 miljardia euroon ja koko vuoden 2015 liikevaihto oli 12,5 miljardia euroa. Vuonna 2014 liikevaihto oli 11,8 miljardia euroa. Raportoidun liikevaihdon kasvu oli vahvinta Kiinan alueella sekä Lähi-idässä ja Afrikassa.

Nokian liikevoitto (ei-IFRS) nousi loka-joulukuussa 641 miljoonaan euroon, kun vuotta aiemmin liikevoitto oli 468 miljoonaa. Jatkuvan toiminnan liikevoittoluvut viimeiseltä neljännekseltä olivat 734 ja viime vuonna 641 miljoonaa euroa.

Koko vuoden 2015 liikevoitto oli 1688 miljoonaa ja nousua vuotta aiemmasta lähes 300 miljoonaa euroa. Vastaavat jatkuvan liiketoiminnan luvut olivat 1949 ja vuotta aiemmin 1388 miljoonaa euroa. Nokian vuoden 2015 ja 10-12/2015 tarkemmat luvut (LINKKI, esitykset ja taulukot).

Nokian hallitus ehdottaa, että vuodelta 2015 maksetaan osinkoa 0,16 euroa osakkeelta ja että sen lisäksi maksetaan ylimääräistä osinkoa 0,10 euroa osakkeelta. Ehdotetun osingon arvioidaan johtavan enimmillään noin 960 miljoonan euron osingon ja noin 600 miljoonan euron ylimääräisen osingon maksuun.suriwww

’’Vuosi 2015 oli Nokialle jälleen dramaattisen muutoksen vuosi, ja olen tyytyväinen siihen, että kaiken tämän keskellä pystyimme päättämään vuoden Nokia Networksin ja Nokia Technologiesin vakaaseen tulokseen’’, sanoi tiedotteessa Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri (kuvassa)

Nokia sai vuoden lopulla päätökseen Here-paikannusliiketoiminnnan  myynnin saksalaisille autonvalmistajien yhteenliittymälle, johon kuuluvat Audi, BMW  ja Daimler. Tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä paketoituu lopullisesti Alcatel-Lucentin kauppa ja osakekohtaiset muutokset.

Nokia uskoo verkkotoimintojen kehitykseen, vaikka Surin mukaan kuluvan vnokia_5g_logo__blue_filluoden aikana  4G-/LTE-markkinoiden kasvu hidastuu erityisesti Kiinassa ja eräillä muillakin markkinoilla.

Lisää ponnistuksia myyntiin yhtiö tuo parin viikon päästä Barcelonan alkavilla MCW2016-messuilla. Siellä Nokia (5G LINKKI) esittelee kilpailijoidensa Ericssonin (LINKKI) ja Huawein (LINKKI) tavoin uusinta 5G-osaamistaan ja -ratkaisujaan