VIENTITIEDOT: Tietoliikennevienti piristyi loppuvuodesta

Suomen tavaravienti ilman öljytoimituksia oli samaa tasoa kuin vuotta aiemmin, selviää Tullin ulkomaankauppatilastoista. Joulukuussa kasvussa tuli  kuljetusvälineiden ja metsäteollisuuden tuotteiden lisäksi tietoliikennejärjestelmistä.

Sähkölaitteiden vienti kohosi joulukuussa kaksi prosenttia pääosin tietoliikennelaitteiden viennin kasvettua viidenneksen. Kuljetusvälineiden vienti vahvistui peräti 66 prosenttia, jossa ovat mukana niin Uudenkaupungin autotehtaan Mersut kuin muutamat lentokone- ja laivatoimitukset.

NopeusMobiiliSuomiElisa
Nokian Oulun tukiasematehtaan lisäksi Suomessa valmistetaan optisia siirtojärjestelmiä ja erikoispuhelimia.

Hyvästä joulukuusta huolimatta sähköteknisten tuotteiden koko viime vuoden vienti jäi kaksi prosenttia pienemmäksi ja tietoliikennevientikin väheni 12 prosenttia. Tietoliikenne muodostaa viime vuoden 650 miljoonalla eurolla sähköteknisestä viennistä enää viidenneksen, kun aiemmin kännyköillä ryyditetty vienti oli ryhmän korkeimpia.

Koko Suomen tavaravienti oli joulukuussa 4,6 miljardia euroa. Viennin volyymi laski kaksi prosenttia, vaikka vientihinnat kääntyivät kahden prosentin nousuun useamman laskukuukauden jälkeen. Tuonti nousi joulukuussa kaksi prosenttia ja oli arvoltaan 4,8 miljardia euroa. Tuonnin volyymi kasvoi neljä prosenttia, mutta tuontihinnat laskivat kaksi prosenttia.

Viime vuosi meni joulukuuta mollivoittoisemmin, sillä tammi-joulukuun yhteenlaskettu vienti väheni neljä prosenttia. Yhteenlaskettu tuonti vuoden alusta heikkeni kuusi prosenttia ja kauppataseen alijäämää oli 427 miljoonaa euroa, kun 2015 alijäämää kertyi vielä 1,8 miljardia euroa.

Suurin ongelma viennissä on edelleen Venäjä, jonne pakotteiden takia vienti väheni joulukuussa seitsemän prosenttia. Koko vuoden Venäjän-viennin arvosta suli vuoteen 2014 verrattuna 32 prosenttia. Myös Suomessa jalostetun öljyn vienti laski 43 prosenttia edellisvuoden joulukuun verrattuna.

Suomen kokonaisvienti ilman halpuneita öljytuotteita nousi joulukuussa kaksi prosentti ja koko vuoden vienti  lähes vuoden 2014 tasoa.

LISÄÄ: Tarkemmat tiedot koko vuoden viennistä (LINKKI, pdf)

LISÄÄ: Esityskalvot viennistä ja tuonnista 2015 (LINKKI, pdf)