Visio: Vasara varoittaa innovaatiovelasta

Teknologian tutkimuskeskus VTT:n pääjohtaja Antti Vasara uskoo, ettei Suomella tai yrityksillä ole muuta mahdollisuutta saada talouskasvua kuin innovoimalla. Tutkimuksesta on kuitenkin leikattu rankalla kädellä. Vasara varoittaa leikkausten negatiivista vaikutuksista Teknologiateollisuuden uudessa verkkolehdessä

Teknologiateollisuuden uudessa verkkoon siirtyneessä Visio-lehdessä VTT:n pääjohtaja Antti Vasara ei kuitenkaan lähde suoralta kädeltä leimaamaan kaikkia leikkaustoimia virheiksi, vaan sanoo ymmärtävänsä valtion tiukan taloustilanteen tuomat vaatimukset.

Vasara toivoo  haastattelussa, että tki-toiminta nähtäisiin pitkän tähtäimen investointina eikä lyhyen tähtäimen kuluna. Hän pelkää haastattelussa, että kun tki-rahoituksesta säästetään, samalla rakennetaan tulevavaisuuteen innovaatiovelkaa, joka tulee joskus maksettavaksi.

Kun kotimainen rahoitus supistuu, on VTT:n saatava enemmän rahaa EU:sta. Vasara kuitenkin muistuttaa, että kaikkialla maailmassa on sama ongelma tki-rahoituksen niukkuuden suhteen. Siksi myös EU-raha on erittäin kilpailtua. Silti hän kannustaa myös yrityksiä hakemaan EU-rahoitusta.

Suomi nousee vain uusien innovaatioiden voimin. Yksi yritysten toimintaympäristöä ja kilpailutilannetta mullistavista megatrendeistä on digitalisaatio. Uusi teknologia ja teollisen internetin hyödyntäminen ovat selkeitä suuntia ja panostuskohteita.

Lisää Vasaran ajatuksia Visio-lehden haastattelusssa. (LINKKI)