Suomalaisinnovaatio ohjaa sähkölaitteita

Oulussa tuotekehitystä tekevän Reactive Technologiesin tekniikalla voidaan ohjata älysähköverkkoon kytkettyjä laitteita. Ratkaisua on testattu  Isossa-Britanniassa ja nyt sille haetaan kaupallisia asiakkaita. Viimeisimmän rahoitusruiskeen yritys sai sijoitusyhtiö Octopus Capitalilta.

Perinteisesti sähköverkkojen kautta tehtävä laitteiden ohjaus on toteutettu erillisellä internet-yhteydellä. Kun laitteissa on lisäksi pitänyt olla oma sähkömittari, ovat kustannukset nousseet oululaisyrityksen mukaan kynnyskysymykseksi, ja iso osa laitteista on jäänyt älysähköverkkojen ulkopuolelle.

Reactive Technologiesin GDMS (Grid Data and Measurement System) -ratkaisussa laitteet vastaanottavat dataa sähköverkon kautta. Järjestelmä voi pyytää esimerkiksi pakastinta nostamaan lämpötilaa puoli astetta. GDMS mahdollistaa erittäin nopean, automaattisen reagoinnin verkon kuormitukseen. Laitteita ohjataan sähköverkon kautta pienten taajuusmuutosten avulla.

”GDMS laskee älykkäiden sähköverkkojen rakennuskuluja merkittävästi ja mahdollistaa arkipäiväistenkin laitteiden kuten jääkaappien ja ilmastointilaitteiden älyllistämisen altistamatta niitä internetin tietoturvauhkille”, sanoo Reactive Technologiesin teknologiajohtaja Jukka Alakontiola.

Tiedonkeruun merkitys on sähköverkoissa kasvussa, sillä tulevaisuudessa sähköverkot kokevat suuria muutoksia, kun aurinkopaneelit, akkujärjestelmät ja sähköautot yleistyvät. Uusi järjestelmä voi antaa sähköyhtiöille heidän asiakkaistaan tietoja, joiden avulla sähkönkulutusta, erityisesti sen piikkejä, on entistä helpompi ennakoida. Reactiven ratkaisussa dataa kerätään silti anonyymisti, joten kuluttajien yksityisyydensuoja ei yhtiön mukaan vaarannu.

Reactive Technologiesin GDMS-tekniikkaa on testilaboratorioiden lisäksi pilotoitu Isossa-Britanniassa kantaverkkoyhtiön National Gridin ja sähkönjakeluyhtiön SSE:n kanssa. Nyt oululaisyritys hakee ensimmäisiä kaupallisia asiakkaita tekniikalleen. Yritys päätti äskettäin viimeisimmän rahoituskierroksensa, johon tuli mukaan sijoitusyhtiö Octopus Capital. Oulussa tuotekehitystä tekevän Reactive Technologiesin pääkonttori on Isossa Britanniassa Oxfordissa.