Oulun 5G-verkko avautuu yrityksille

Suomen ensimmäisen 5G-testiverkon toiminta laajenee Oulussa yritystesteihin. Mukana on jo suuri joukko suomalaisyrityksiä, joiden kanssa 5G-teknologiaa tullaan testaamaan. Koeverkkoon haetaan myös uusia kumppaneita ja testiverkon hyödyntäjiä.

VTT:n, Oulun yliopiston ja Centria-ammattikorkeakoulun 5G-kehitysympäristö 5GTN valjastetaan entistä voimallisemmin liiketoiminnan käyttöön.

Pääosin Tekesin rahoittamassa testiverkon 5GTN+jatkoprojektissa 5G-teknologiaa sovelletaan tuotteisiin ja palveluihin jo ennen kaupallisten verkkojen syntyä. Näin 5G-teknologian tarjoamat mahdollisuudet otetaan hyötykäyttöön mahdollisimman aikaisin.

”5G-testiympäristö tukee yritysten tuotekehitystä. Sen hyödyt näkyvät käytännössä muun muassa huippunopeina ja luotettavina yhteyksinä, lyhyenä viiveenä, energiansäästönä ja liitettävyytenä”, sanoo projektipäällikkö Atso Hekkala VTT:ltä.

Yritykset saavat mahdollisuuden kokeilla teknologiaa omille sovellusalueilleen. Ensimmäiset yritysten uutuustuotteet pyritään saamaan kenttäkokeisiin vielä tämän vuoden aikana. Hanke keskittyy hakemaan kumppaniyrityksille selkeitä bisneshyötyjä.

”Tarjoamme testiverkkoa ja siihen liittyvää osaamista kaikkien käyttöön. Tervetulleita ovat myös hankkeen ulkopuoliset yritykset, jotka ovat kiinnostuneita hyödyntämään uutta teknologiaa liiketoiminnassaan ensimmäisten joukossa”, toteaa projektipäällikkö Olli Liinamaa Oulun yliopistosta.

Yksi projektiin valittu sovellusalue on avustetun asumisen ja hoivapalveluiden tehostaminen antureiden ja 5G-teknologian avulla.

”5G-testiverkko antaa mahdollisuuden kokeilla, mihin teknologia pystyy. Samalla saamme omat tarpeemme välitettyä palvelunkehittäjille”, kertoo Caritas Palvelut Oy:n toimitusjohtaja Timo Kaukonen.

Toinen 5G-testiverkon hyödyntäjä on Yle, jonka ensisijaisena tavoitteena on tutkia, onko 5G-verkoilla ja -teknologioilla mahdollista korvata nykyiset maanpäälliset tv- ja radiojakeluteknologiat.

Yle on jo tutkinut LTE Broadcastingin ja eMBMS:n mahdollisuuksia ja haluaa nyt siirtyä käytännön testaamiseen.

”Samalla haluamme selvittää, miten 5G soveltuu eri tyyppisiin tuotantoihin, joissa edellytetään suurta kapasiteettiä, lyhyttä viivettä, skaalautuvuutta monen kokoisiin tapahtumiin ja joustavuutta ratkaisujen saatavuuteen”, sanoo Ylen jakeluteknologioista vastaava Olli Sipilä.

Oulun 5GTN+jatkoprojektissa ovat mukana VTT:n, Oulun yliopiston ja Centrian lisäksi Bittium, Caritas, Elisa, Eltel Networks, Esju, EXFO, Haltian, Hartela, Indalgo, Jutel, Kaltiot, Keysight, MediaTek, Nokia, PehuTec, Polar, Sarokal, Verkotan, Viestintävirasto, Yleisradio sekä Oulun kaupunki ja Oulun ammattikorkeakoulu.

LISÄÄ: 5GTN (LINKKI)

 

5G:n kolme kärkihyötyä

  • Laajakaista, joka tarjoaa useiden gigabittien sekuntinopeuksia datan siirtoon.
  •  Massiivinen määrä keskenään kommunikoivia laitteita eli esineiden internet.
  • Kriittinen kommunikaatio, johon tarvitaan erittäin luotettavia ja pieniviiveisiä yhteyksiä.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016

 

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016

 

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2017