Suomi vie älyliikennepilotin Venäjälle

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin arktisen älyliiketeen pilotti laajenee Venäjälle. Sopimus julkistettiin Strasbourgissa järjestetyssä ITS Europe -konferenssissa. Apua tuo VTT:n ja suomalaisyritysten toteuttama liikkuva testilaboratorio.

Tavoitteena on tehdä liikkuvasta testialustasta paikasta riippumaton, jolloin esimerkiksi 5G-teknologiaa ja automaatiota olisi mahdollista testata myös testiympäristöjen ulkopuolella. Digitaaliset liikennepalvelut arktisissa olosuhteissa -niminen hanke käynnistyi vuoden 2017 toukokuussa.

”Tarkoituksenamme on edistää automaattiajamisen kehittämistä ja implementointia laajasti”, kertoo neuvotteluja Suomen puolesta käynyt Trafin tietojohtaja Juha Kenraali. Hankkeessa kehitetään yritysvetoisesti  liikkuvan testialustan avulla uusia palveluita.

Hankkeen lähtökohtana on edistää myös tutkimusyhteistyötä valtioiden rajojen yli kuten Venäjälle tai muihin Pohjoismaihin. Tavoitteena on, että testaustoiminta ja esimerkiksi V2X-teknologiaan liittyvät palvelut käynnistyvät yritysvetoisesti. Mukana on VTT:n lisäksi Indagon, Nokia, Vediafi, Dynniq ja Infotripla.

ITS Europen älykkään liikenteen seminaarissa 20.6.2017 Strasbourgissa. Kuvassa vasemmalta Trafin Anders Granfelt, liikenne- ja viestintäministeriön Seppo Öörni, VTT:n Veli-Matti Lahti, ITS Russianin Evgeny Litvin, Trafin Noora Lähde ja Juha Kenraali sekä ITS Russianin Oleg Kudryavtsev.

Pilottia varten on kehitetty jo testilaboratorio, joka on varusteltu laitteilla, jotka mahdollistavat esimerkiksi day1-palvelujen, V2X-telematiikan ja tiedonsiirtoyhteyksien testaamista.

’’Ensin pilotoimme ajoneuvoa Suomen puolella, mutta seuraavaksi tarkoituksena on viedä ajoneuvo rajojen toiselle puolelle,” toteaa Lasse Nykänen VTT:stä. Suomen lainsäädäntö mahdollistaa Trafin mukaan automaattiajoneuvojen kokeilut. Viraston mukaan myös automaattiajoneuvojen testiluvat saa nopeasti.

Kuvituskuva: Robottiliikenteen esitys, 1.9.2015, Kirsi Miettinen, LVM.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2017