Itseohjautuville laivoille testialue – Ericsson mukana

Suomen länsirannikolle avataan itseohjautuvien laivojen testialue. One Sea-ekosysteemiä hallinnoi koneteollisuuden Dimecc-tutkimusyhteisö. Mukana on myös tietoliikennejätti Ericsson.

Maailman ensimmäinen kaikille avoin testialue on ristitty Jaakonmereksi yllättäen edesmenneen tohtori Jaakko Talvitien työn kunniaksi. Testialue sijaitsee Suomen länsirannikolla Eurajoen kunnan edustalla.

Jaakonmeren testialue on avointa merialuetta ja tarjoaa mahdollisuudet testaukseen myös talvella jääolosuhteissa.

Jaakonmeri on pisimmillään lähes 18 kilometriä pohjoiseen ja leveydeltään runsaat seitsemän kilometriä.

Luvan kokeiluun on myöntänyt Länsi-Suomen ELY-keskus.Testialueelle on tarjolla myös nopeat yhteydet datankulkua ja keräystä varten-. Mukana on tietoliikenneyritys Ericsson.

Tietoliikennettä tullaan kehittämään jatkuvasti ja tiedotteen mukaan tulevaisuudessa on tarkoitus tarjota myös virtuaalisen ja muunnellun todellisuuden (VR ja AR) palveluja.

Testialueen avaaminen kaikille meriliikenteen toimijoille nopeuttaa itseohjautuvan liikenteen syntymistä. Kuva: Rolls-Royce.

Kehittäjäyhteisö Dimecc hakee nyt halukkailta testaajilta tarvittavat tiedot ja auttaa mm. dokumentaation suunnittelussa. Kun luvat ja sopimukset ovat kunnossa, testit voivat alkaa. Yksittäiset testit voivat kestää yhdestä maksimissaan kuuteen viikkoon.

”One Sea on malliesimerkki edistyksellisestä yritysten ja julkisen sektorin yhteistyöstä. Jaakonmeri luo Suomeen hyvinvointia”, kiittää tutkimusyhteisö Dimeccin toimitusjohtaja Harri Kulmala.

’’Juuri tätä EU-komissio on suositellut niin Suomelle kuin koko Euroopallekin: Yritysvetoista, mahdollisimman avointa innovaatioekosysteemiä, joka luo Suomelle innovaatioiden lisäksi uutta kansainvälistä vetovoimaa, investointeja ja niiden mukana kasvua ja työpaikkoja’’, Kulmala vakuuttaa.

One Sea -ekosysteemissä edistetään itseohjautuvasta meriliikenteestä. Perustajakumppanit ovat ABB, Cargotec (MacGregor ja Kalmar), Ericsson, Meyer Turku, Rolls-Royce, Tieto sekä Wärtsilä. Meriteollisuus Ry on tukenut työtä ja Tekes on investoinut ekosysteemiin.

Suomen hallitus on investoinut myös älyväyliin, joista lähin sijaitsee testialueen tuntumassa, väylällä Raumalle. Lukuisat hallituksen alaiset virastot ja ministeriöt ovat tukeneet One Sea -projektia eri tavoin. Mukana ovat muun muassa Trafi, Liikenne- ja viestintäministeriö, Metsähallitus sekä Tekes.

LISÄÄ: Dimeccin One Sea -sivusto (LINKKI)

Kuvat: Roll-Royce

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue tästä ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2017