Ohjelmistoalan osaajapula pahenee – kasvu jatkuu

Suomen ohjelmistoala jatkaa kasvuaan, selviää uudesta alan selvityksestä. Samalla tarve uusista osaajista pahenee. Tarvetta on koodareiden lisäksi myös muulle ohjelmisto-osaamiselle. Kyse on tuhansista uusista it-osaajista.

Suomen ohjelmistoala jatkaa kasvuaan, käy ilmi tänään julkaistuista Ohjelmistoyrityskartoituksen tuloksista. Ohjelmisto- ja It-palveluala kasvoi 5,9 prosenttia vuonna 2016. Kasvua syntyy Jyväskylän yliopiston IT-tiedekunnan tekemän raportin mukaan kaiken kokoisissa ohjelmistoyrityksissä: pienissä, keskisuurissa ja suurissa.

”Toimiala kasvaa edelleen ja yritykset ovat kasvuhaluisia. Myös yritysten halu kansainvälistyä on lisääntynyt”, kertoo kartoituksen tehnyt Jyväskylän yliopiston tutkija Eetu Luoma. Kasvuhaluiset yritykset uudistavat koko alaa kokeilemalla uusia teknologioita ja liiketoimintamalleja.

Kartoitus osoittaa myös, että ohjelmistoyrityksillä on vaikeuksia löytää tarpeitaan vastaavia osaajia ja että alalla on tarvetta tuhansille osaajille.

Kartoituksen mukaan kyse ei ole ainoastaan osaajien määrästä vaan myös nopeasti muuttuvista osaamisvaatimuksista. Ohjelmointityötä ja siihen liittyviä tehtäviä on tarvittavista tehtävistä noin puolet. Myös muulle osaamiselle on tarvetta.

”Yritykset tarvitsevat laaja-alaista osaamista: paitsi ohjelmisto-osaajia myös asiantuntijoita erilaisiin tehtäviin, esimerkiksi analyytikoita, muotoilijoita ja projektiosaajia”, sanoo Teknologiateollisuuden digitalisaatiojohtaja Ville Peltola.

Ohjelmistoyrittäjät ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha näkee osaajavajeessa merkittävän esteen ei vain ohjelmistoalan vaan koko Suomen kasvulle.

”Suuret yritykset voivat tarvita jopa satoja uusia osaajia vuosittain. Jos ja usein kun heitä ei löydy, niin myös haitat ovat suuria. Pienten yritysten voi olla vaikeaa saada ulkomaisia tai suomalaisia osaajia kiinnostumaan itsestään. Digiosaaminen on välttämätön edellytys koko Suomen hyvälle kasvulle, joka nyt selvästi myös kärsii”, Ohjelmistoyrittäjien Roiha sanoo.

LISÄÄ: Ohjelmistoyrityskartoitus 2017/12 (LINKKI, pdf)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue tästä ilmaiseksi!