Nokian tulos nousi – lisenssitulot tuovat lisää

Nokian viimeisen neljänneksen ja koko vuodenkin tulos oli verkkoliiketoiminnan ja Technologies -liiketoiminnan ansiosta parempi kuin markkinoilla odotettiin. Yritys aikoo maksaa myös enemmän osinkoa ja jatkaa kasvattamista myös kuluvana vuonna. 5G-verkkojen toteutukset ovat alkamassa 2019-2020. Äsken yritys julkisti 5G-käyttöön ReefShark-piirisarjansa.

Nokian viimeisen neljänneksen ei-IFRS-liikevaihto oli samaa tasoa eli 6,7 miljardia euroa kuin vuotta aiemmin. Ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta ei-IFRS-liikevaihto kasvoi viisi ja raportoitu liikevaihto kasvoi kuusi prosenttia. Liikevoitto oli loka-joulukuussa 1004 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 940 miljoonaa euroa. Tulos ennen veroja (myös ei-IFRS) nousi 879 miljoonasta 947 miljoonaan euroon.

Verkkoliikevaihto kasvoi kaksi prosenttia ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta vuoden 2017 viimeisellä neljänneksellä johtuen IP Networks and Applications- ja Ultra Broadband Networks -segmenteistä. Valuuttakurssien suurilla vaihteluilla vuodentakaiseen verrattuna oli kuitenkin kielteinen vaikutus raportoituun liikevaihtoon, joka  laski neljä prosenttia vuodentakaiseen verrattuna.

Rajeev Suri, MWC2017

”Liikevaihto kasvoi ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta kolmessa viidestä verkkoliiketoiminnan liiketoimintaryhmästämme ja Nokia Technologies -liiketoimintaryhmän liikevaihto kasvoi erittäin voimakkaasti”, kertoi Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri.

Nokia Technologies-osuuden liikevaihto kasvoi 79 ja liikevoitto 146 prosenttia vuoden 2017 viimeisellä neljänneksellä vuoden 2016 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna johtuen ensisijaisesti uusista lisenssisopimuksista. Toivottavasti Nokia ei säästele tutkimusrahoissa, jotta lisenssikone pysyy edelleen kasvu-uralla

”Etenemme lisensointiliiketoiminnassamme edelleen strategiamme mukaisesti ja saavutimme neljänneksellä sopimuksen jo toisen kiinalaisen toimijan kanssa. Luotamme siihen, että lisensointi on Nokialle jatkossakin merkittävä arvon tuottaja, ja arvioimme lisensointiliiketoiminnan jatkuvan liikevaihdon kertyvän vuotuisen kasvuprosentin (CAGR) olevan 10 prosenttia tästä hetkestä vuoden 2020 loppuun asti”, Suri kommentoi pörssitiedotteessa.

Telian 5G-testeissään käyttämä tukiasema.

Vuoden 2017 viimeisellä neljänneksellä liikevaihdosta noin 210 miljoonaa euroa  oli kertaluonteista ja sisälsi aiempiin kausiin kohdistuvan osuuden. Tästä noin 80 miljoonaa euroa liittyi vuoteen 2017 ja noin 130 miljoonaa euroa aiempiin vuosiin.

Nokia uskoo 5G-verkkojen rakentamisen alkavan parin vuoden sisään. Siihen yritys panostaa myös uusien tuotteiden ja järjestelmien avulla. Vuosina 2019 ja 2020 yritys arvioi markkinaolosuhteiden parantuvan selvästi laajojen 5G-verkkorakennushankkeiden ansiosta. Siksi kuluvan vuoden verkkobisneksen markkinakasvu jäänee hitaammaksi.

”5G-valmiita AirScale-tukiasemiamme toimitetaan markkinoille suuria määriä”, Suri kertoi.  Pian neljänneksen päättymisen jälkeen Nokia julkisti myös uuden ReefShark-nimisen 5G-piirisarjatuotteen  sekä 5G Future X -verkkoarkkitehtuurin.

Päivitetty 10.11