Telia avasi 5G-verkon Helsinkiin

Telian toimitusjohtaja Johan Dennelind lupasi kaksi vuotta sitten  Slush-tapahtumassa, että yhtiö avaa Helsingissä 5G-palvelut vuonna 2018. Nyt Dennelind kertoi kaupallisen T5G-verkon olevan toiminnassa ensi vuoden alussa. Nopeuden lisäksi lyhyen vasteen VR-tekniikka kiinnostaa pelaajia.

Telia avasi esikaupallisen 5G-verkon kaupungin keskustassa. Verkon avaus käynnistää uuden vaiheen 5G:n käyttöönotossa. Tavoitteena on aloittaa kaupalliset palvelut vuoden 2019 alussa.

Telian Helsingin 5G-esiverkkoa avaamassa: Nokian Suomen maajohtaja Tommi Uitto (vasemmalta), Telia Finlandin teknologiajohtaja Jari Collin ja Telia Companyn toimitusjohtaja Johan Dennelind. (*

Verkon avaamista on testattu Telian teknologiajohtaja Jari Collinin mukaan jo pari vuotta. Suomessa kilpailevat Elisa ja DNA ovat olleet myös aktiivisia 5G-verkkojen testaajia yhdessä telelaitevalmistajien kanssa.

Nokian testikäyttöön toteuttama 5G-päätelaite.

Telian 5G-ohjelma on nyt edennyt vaiheeseen, jossa kaikki 5G-verkon elementit ovat valmiina standardinmukaisesta radioverkosta korkean kapasiteetin IP-verkkoihin, virtuaaliseen core-verkkoon ja yrityksen Helsingin datakeskukseen.

Ensimmäiset tukiasemat on otettu jo käyttöön Helsingissä, ja verkon ensimmäisen vaiheen laajennus jatkuu syksyn 2018 aikana. Käyttöönotto avaa Telian mukaan uuden vaiheen seuraavan sukupolven mobiilitekniikkaan valmistautumisessa.  Sen avulla voidaan todentaa missä vaiheessa 5G:n käyttöönotto on ja mihin nykyaikaisin mobiilitekniikka pystyy.

Telia esitteli 5G-toimintaa 3,5 gigahertsin kaistalla yrityksen nimeä kantavalla Telia 5G Areenalla Helsingissä. Käytössä on Nokian 5GNR-tason AirScale-tukiasemat ja kehikkotason 5G-päätelaite (kuvassa). Telia jatkaa verkon ensimmäisen vaiheen laajentamista syksyn aikana.

Kuvassa Telia 5G Areenan toimitusjohtaja Aki Riihilahti kokeilee VR-silmikkoa.

”Iloitsemme ensimmäisten 5G-standardin mukaisten AirScale-tukiasemien käyttöönotosta Suomessa. Jatkamme yhteistyötä Telian kanssa, jotta voimme täyttää niin kuluttajien kuin teollisuudenkin tarpeet 5G-aikakaudella”, kertoo asiakkuusjohtaja Jan Lindgren, Nokia.

Helsingin 5G-verkko toimii Viestintäviraston testitaajuuksilla. Varsinainen kaupallinen toiminta voidaan aloittaa vuonna 2019, kun 3,5 gigahertsin 5G-taajuudet on jaettu syksyllä järjestettävässä taajuushuutokaupassa.

Laajempi 5G:n käyttöönotto edellyttää myös päätelaitevalmistajilta standardinmukaisten 5G-laitteiden, kuten modeemien, tablettien ja puhelinten, tuomista markkinoille. Ensimmäiset 5G-tilaajalaitteet ovat tulossa ensi vuoden aikana. Käytännössä kuluttajat pääsevät hyötymään 5G-verkosta ja 5G-liittymistään laajemmin vasta hieman myöhemmin 2020-luvulla.

Lisää:  Telia 5G Finland (LINKKI) ja aiemmat 5G-tekniikkaa käsittelevät uutiset ja artikkelit Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI)

*) Päivitetty 5.9.2018

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran kuukaudessa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!