EuroSkills2018: automaatiosta ja elektroniikasta pronssia Suomeen

Nuorten ammattitaidon Euroopan mestaruuskilpailu EuroSkills järjestettiin viime viikolla Budapestissä.  Kilpailuun osallistui Suomesta 25 nuorta eri alojen huippuosaajaa.  Voittoja tuli viisi, joista automaatioasennuksessa ylsi pronssille Samu Lahti ja elektroniikasta Joonatan Kivelä. Kultaa sai floristiikassa Josefiina Kivero.

Pronssia voittanut Samu Lahti (kuvassa) on valmistunut Sataedusta automaatioasentajaksi ja opiskelee nyt Tampereen ammattikorkeakoulussa sähkö- ja automaatiotekniikkaa.

Joonathan Kivelä, pronssia, elektroniikka. Kuva: Skills Finland.

Toinen pronssimitalisti Joonathan Kivelä (kuvassa oikealla) opiskelee Oulun seudun ammattiopistossa sähkö- ja automaatioasentajaksi ja suorittaa samalla ylioppilastutkinnon. Pronssia voittivat Budapestissä lisäksi Kaisla Heimala kokkilajissa ja Aino Takala lähihoitajalajissa.

Kilpailussa jaetiin myös Medallion for Excellence -tunnustus kilpailijoille, jotka saavuttivat oman lajinsa keskiarvoa paremman tuloksen. Suomeen niitä tuli kaikkiaan kuudelta eri ammattialueelta, joista yksi tunnustuksen saanut oli verkkosivujen tuottamisessa Joel Koch, Tampereen seudun ammattiopisto Tredusta.

Kilpailuun osallistui yli 500 nuorta osaajaa 28:sta Euroopan maasta. Lajeja oli 40, ja Suomi osallistui kaikkiaan 22 lajiin.

Suomi on osallistunut EuroSkills-kilpailuihin alusta saakka eli vuodesta 2008. Vuosien kuluessa Suomi on saavuttanut EuroSkills-kilpailussa yhteensä 24 kultaa, 24 hopeaa, 28 pronssia ja 30 diplomia (suoritus yli lajin keskiarvon).

Aloituskuva: Kisakuvassa teollisuusautomaatiosta pronssia voittanut Samu Lahti. Kuva WorldSkills Europe.