Suomalainen superkamera paljastaa hetkessä, onko pinta oikeasti puhdas

Aalto-yliopiston tutkijat ovat kehittäneet reaaliaikaisen optisen menetelmän pinnoilla olevien bakteerien ja lian tunnistamiseksi. Ratkaisu perustuu suomalaisen hyperspektrikuvantamisen ja tekoälyn yhdistämiseen. Katso toiminta nettivideolta.

Hyperspektrikuvantamisen avulla kerätään mahdollisimman paljon dataa tuhansista eri mittauspisteistä koko sähkömagneettisen spektrin alueelta. Siinä missä tavallinen kamera tallentaa vain ihmissilmälle näkyvän punaisen, sinisen ja vihreän värin, hyperspektrikuvantaminen mahdollistaa satojen värien tallentamisen.

Hyperspektrikuvantaminen mahdollistaa satojen värien tallentamisen. Kuva: Aalto-yliopisto, Mikko Raskinen

”Nykyiset pintojen puhtautta todentavat laitteet ovat hitaita ja vaativat koulutetun operaattorin’’, sanoo Akatemian tutkija-tohtori Juha Koivisto.

Tekoäly taas auttaa tunnistamaan kuvatussa aineksessa elävät organismit, kuten sormenjäljestä jääneet bakteerit ja lian, epäorgaanisesta aineesta, esimerkiksi teräspinnasta. Data-analyysin parissa työskentelee erityisesti Helsingin yliopiston luonnontieteiden opiskelija Eelis Mielonen.

”Tarvittava sensoriteknologia alkaa olla jo riittävän herkkää ja pian edullistakin. Muutaman vuoden päästä hyperspektrikameran voi saada jo sovelluksena kännykk

AutoDet-järjestelmä on pakattu vielä laukkuun, mutta tavoitteena on pienentää tekniikka ohjelmistoineen kännykkäkokoon. Kuva videolta.

äänkin”, sanoo Aalto-yliopiston kaupallistamisasiantuntija Pasi Karppinen.

Kehitysvaiheessa laite on kameran ja tietokoneen yhdistelmä. AutoDet-menetelmä (automatic biological contamination detection) on hyödyllinen terveydenhuollossa ja julkisissa tiloissa esimerkiksi tilojen puhtauden varmistamiseen norovirusepidemian tai flunssakauden aikana tai leikkaussalivälineistön steriiliyden takaamiseen ennen operaatiota.

AutoDetiä voidaan hyödyntää myös ruokateollisuudessa esimerkiksi varmistamaan, että vaikkapa teurastamoissa, einestehtailla, kaupan tuoretiskillä ja kasvihuoneessa on puhdasta.

AutoDet-hanke sai alkunsa Industryhackin ja Lassila & Tikanojan keväällä 2017 yhdessä järjestämästä hackathonista, jossa Juha Koivisto ja Pasi Karppinen voittivat Hacker’s choice -palkinnon. Vuoden 2018 alussa AutoDet sai projektin kaupallistamiseen Business Finlandin, silloisen Tekesin, rahoituksen.

Lisää: Video AutoDet-ratkaisusta (LINKKI) ja aiemmat hyperspektrikameraa-käsitelleet uutiset (LINKKI)

Aloituskuva:  Aalto-yliopistossa kehitetty protojärjestelmä. Kuva videolta.

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2018