Yhteistyössä yksityisiä LTE-verkkoja – pian myös 5G-yhteyksiä

Suunnittelutalo Etteplan, Nokia ja verkko-operaattori Ukkoverkot lähtevät yhteisvoimin tarjoamaan teollisille asiakkaille yksityisiin langattomiin LTE-verkkoihin perustuvia ratkaisuja. Yritysten mukaan ala on globaalistikin voimakkaassa kasvussa.

Yksityinen langaton mobiiliverkko on yritysten mukaan toimiva ja usein ainoa vaihtoehto, kun tarvitaan luotettavia ja turvallisia yhteyksiä suurella tiedonsiirtokapasiteetilla ja pienellä aikaviiveellä.

Tyypillisiä käyttökohteita ovat satamat, tehdasalueet tai kaivokset. Yksityinen LTE-verkko mahdollistaa useasta tietolähteestä, kuten sensorista tai kamerasta kerätyn datan hyödyntämisen tehokkaasti ja turvallisesti.

”Arvioimme, että Suomessa on tarve sadoille yksityisille LTE-verkoille niin teollisuudessa kuin julkisessa infrastruktuurissa’’, sanoo Ukkoverkkojen Jouko Tuppurainen.

Hänen mukaansa eri tutkimusten mukaan jopa puolet maailman suurimmista teollisista yrityksistä hyödyntää yksityisiä LTE-verkkoja vuoden 2020 loppuun mennessä. Harbor Research -laitoksen raportin mukaan  maailmanlaajuinen kokonaispotentiaali on lähes 15 miljoona erillistä kohdetta.

”Teollisuuden digitalisaatiossa ja automaatiotason nostamisessa keskeinen rooli on antureilla, päätelaitteilla ja ohjelmistoilla. Hyödyt saadaan parhaiten valjastettua yksityisten langattomien verkkojen avulla”, Tuppurainen lisää.

’’Erityisen kiinnostava aihe on mobiilirobotiikka erilaisine sovelluksineen, joita voivat olla esimerkiksi autonomiset, ilman kuljettajaa toimivat ajoneuvot, kuten trukit, jotka saavat ajo-ohjeita langattoman verkon kautta’’, sanoo Etteplanin teknologiajohtaja Jaakko Ala-Paavola.

Toinen esimerkki voi hänen mukaansa olla tuotannollinen robotti, joka voi siirtyä joustavasti tuotantosolusta toiseen langatonta tiedonsiirtoa hyödyntäen.

Yritykset tuovat yhteistyöhön oman osaamisensa, esimerkiksi Etteplan toimii integraattorina ja kehittää sovelluksia asiakkaiden liiketoiminnan tueksi.

Nokia toimittaa radiojärjestelmät, kuten langattoman verkon tukiasemat ja verkon hallintaan tarvittavat ohjelmistot. Nokian Digital Automation-yksikön vetäjä Stephan Litjens lupaa tarjota kokonaisratkaisun, joka tekee digitalisaatiosta ja automaatiosta helppoa.

Ukkoverkot toimii ratkaisuissa järjestelmätoimittajajana ja operaattorina. Taajuudet ovat myös Ukkoverkkojen. Yrityksellä on asiakkaina jo Konecranes, Sandvik, Finavia, Steveco, Oulun satama, Kokkolan satama, VR ja Puolustusvoimat.

Ukkoverkkojen käytössä oleva 2,6 GHz:n taajuusalue mahdollistaa aikanaan myös 5G-teknologian myötä käyttöön tulevien palvelujen tarjoamisen.

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta