SuomiAreenalle 5G-kotitukiasema ja älykoti

Teleoperaattori DNA esittelee ensi viikon Porin SuomiAreenassa 5G-tukiasemaa osana älykoti-ratkaisua. Jo aiemmin DNA on testannut 5G-verkkoa Porissa, mutta nyt ydinkeskustaan rakennetaan yrityksen mukaan aito 5G-verkko. Yritys uskoo erityisesti kiinteisiin 5G-yhteyksiin.

Ensi viikon SuomiAreenaan rakennettua 5G-verkkoa hyödynnetään muun muassa DNA Älykodissa, jossa on esillä muun muassa Samsungin SmartThings-kodinohjausjärjestelmä. Uudenlaisessa älykodissa pääsee tutustumaan myös pian markkinoille saapuvaan 5G-teknologiaan pohjautuvaan langattomaan laajakaistaan, jolla kotitaloudet pääsevät kiinni entistä parempiin yhteyksiin.

DNA on testannut viime syksystä alkaen kiinteän 5G:n laajakaistapalvelua vantaalaisella pientaloalueella. Omia rarkaisujaan ovat rakentaneet aktiivisestii myös Elisa ja Telia.

Kiinteä 5G eli pientaloille suunnattu langaton laajakaista on ennusteiden mukaan ensimmäinen sovelluskohde, jossa uskotaan 5G-tekniikka tarjoavan merkittäviä hyötyjä. DNA testaa 5G-laajakaistaratkaisuja Vantaalla ja tarkoitus laajentaa, ja tuoda kaupallinen tuote markkinoille päätelaitesaatavuuden parantuessa.

’’Monessa tapauksessa 5G voi jopa korvata kiinteistöön tulevan valokuidun, sillä kyseessä on supernopea yhteys, jota naapurin netinkäyttö ei hidasta. Ulkoseinään kiinnitettävä vastaanotin tulee olemaan kiinnostava ratkaisu monelle pientaloasujalle’’, sanoo DNA:n kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisänen.

Teknologian laajempi käyttöönotto aloitetaan Suomessa sitten, kun laadukkaita 5G-päätelaitteita on saatavilla yleisesti. DNA:n radioverkoista vastaavan johtaja Jarkko Laarin mukaan tämä tulee tapahtumaan todennäköisesti vasta ensi vuonna.

Porin lisäksi DNA:n 5G-verkko verkko löytyy jo Helsingin ydinkeskustasta. Seuraavaksi suunnitelmissa on viedä 5G-verkko muihin suurimpiin kaupunkeihin. Myös Elisa on rummuttanut 5G-verkkoaan ja ensimmäisiä 5G-puhelinmallejaan ja Telia nimennyt testien lisäksi Hesingissä sijaitsevan jalkapallostadionin 5G Areenaksi.

DNA on testannut viime syksystä alkaen kiinteän 5G:n laajakaistapalvelua vantaalaisella pientaloalueella.

Lisää: 5G-uutisia Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI) ja SuomiAreena 15.-18.7.2019 (LINKKI)

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2019/