Hannoverin teollisuusmessut 2021: Bosch juhli Teollisuus 4.0 -taivaltaan

Bosch juhli  Hannoverin verkkoon muuttaneilla teollisuusmessuilla uudenlaisen Teollisuus 4.0 -tuotannon 10-vuotista kehitystaivalta. Yritys esitteli tapahtumassa myös uusimman tulevaisuuden tehtaansa, jonka luvattiin olevan teknologialtaan entistä joustavampi, älykkäästi verkottunut sekä ekologisesti kestävä ja taloudellisestikin kannattava.

Kymmenen vuotta sitten Hannoverin messuilla esiteltiin laajemminkin uusia ideoira. Tuotteiden pitäisi aktiivisesti osallistua omaan valmistusprosessiinsa, navigoida itse sen läpi ja kommunikoida matkan varrella sekä ihmisten että tuotantolaitoksen koneiden kanssa.

Tästä lähti versomaan Teollisuus 4.0, jonka johtoajatuksena on, että verkottunut teollinen tuotanto optimoi itseään automaattisesti, jolloin räätälöityjen ja jopa pienten tuotantoerien valmistaminen on taloudellisesti kannattavaa.

Bosch on vuodesta 2012 alkaen vienyt tehtaitaan uuden Teollisuus 4.0 – aikaan. Boschin tehtailla ympäri maailman on jo yli 120 000 verkottunutta konetta ja 250 000 laitetta.  Seuraavaksi tulee tekoäly- ja nopeat 5G-ratkaisut.

Saksalaisvalmistaja Boschille pioneeriprojektina alkanut Teollisuus 4.0 on ollut myös liiketaloudellinen menestys: Pelkästään vuonna 2020 Bosch myi tekoälyyn pohjautuvia teollisuuden valmistusratkaisuja yli 700 miljoonalla eurolla ja kaikkiaan Teollisuus 4.0-sektorin myynti kymmenessä vuodessa on noussut yli neljään miljardiin euroon.

Eikä monet muutkaan automaatioalan yritykset ole jääneet jälkeen vaan bisnes on kasvanut koko ajan ja uusia asioita IT- ja materiaalikehityksen alueelta on otettu käyttöön: PC, tekoäly, erikoisanturit, nopeat verkot ja pilvi- ja Edge-tyyppiset laskentaratkaisut.

Hannoverissa uudessa Boschin älytehdasratkaisussa yritys yhdistää samalle alustalle älykkäitä ohjelmistoja tuotannon ohjaukseen, seurantaan ja logistiikan suunnitteluun. Alusta kytketään laajaan tietokantaan, jonka avulla voi yksinkertaistaa ja kehittää eri toimintoja, esimerkiksi tekoälyn analyysejä vikahavainnoista.  Myös nopeat 5G-yhteydet ovat tärkeitä.

Tällä kertaa Korona takia verkkoon siirtynyt Hannoverin teollisuusmessut keräsi kaikkiaan 1800 osallistujayritystä  ja 90 000 verkkokävijää. Seminaareissa oli mukana loppuraportin mukaan 1500 verkko-osallistujaa. Aiheina olivat teollisuus 4.0, teollisuusprosessien digitalisointi ja esimerkiksi toimitusketjujen hallinta monien muiden trendiaiheiden lisäksi.

Seuraavan kerran Hannoverin teollisuusmessut järjestetään 25.-29.4.2022 Hannoverin messuhalleissa. Uusi digitaalisuus tulee jäämään tarjolle muiden messujen tapaan lisäpalveluksi, mutta perinteisestä fyysistä messutapahtumaa niillä ei täysin korvaudu.

Lisää: Hannover Messe Digital 12.-16.4.2021 (LINKKI) ja HM2021-messuvideo kahdessa minuutissa (LINKKI, youtube),  Boschin teollisuus 4.0 Hannoverin messuilla 2012-2021 (LINKKI) ja muiden messuosallistujien uutuuksia (LINKKI). Osa julkistuksista löytyy vain yritysten omilta sivuilta (osallistujalistaus linkkeineen). Messujen seminaarianti on listattuna messujen sivulle (LINKKI) ja yritysten verkkoesitykset (LINKKI). Videotallenteet ovat katsottavissa maanantaista 19.4 alkaen 11.6.2021 asti vaikka näyttelytapahtuma on jo päättynyt. Katsominen vaatii kirjautumisen messujen järjestelmään.

Kuva: Hannover Messe Digital 2021 / #HM21