Pula piireistä ja kehittäjistä hidastaa IoT-markkinoita

Pula kehittyneistä puolijohdepiireistä ja alan osaajista vaikuttaa jo laiteinternetin markkinoiden kehitykseen.  Suomalainen ohjelmistotyökaluja kehittävän Qt:n selvityksen mukaan valmistajat kohtaavat jo merkittäviä haasteita yrittäessään vastata alan laitekysyntään. Selvityksessä 31 prosenttia vastaajista uskoo, että ongelmat viivästyttävät tuotteita yli seitsemällä kuukaudella.

QT Groupin markkinatutkimuslaitos Forresterilla tilaama selvitys osoittaa, että maailmanlaajuisesti jopa 80 prosentilla valmistajista on tällä hetkellä haasteita digitaalisten tuotteiden ja palveluiden tuotannossa.  Vastaajista 82 prosenttia kertoi, että heidän olisi saatava markkinoille uusia äly- tai IoT-laitteita sekä -palveluita entistä nopeammin säilyttääkseen tai kasvattaakseen markkina-asemaansa.

Nopeus on yrityksille ensiarvoisen tärkeää, mutta puolijohteiden toimituksissa ja ohjelmistokehitysprosesseissa esiintyy viivästyksiä, jotka vaikuttavat 61 prosentilla organisaatioista niiden kykyyn toimittaa uusia tuotteita. Samaan aikaan pandemiasta huolimatta tai juuri sen takia digitaalisten lopputuotteiden ja palvelujen kysyntä on kasvanut ennennäkemättömällä nopeudella.

Selvityksen mukaan esimerkiksi 82 prosenttia yrityksistä kokee, että älylaitteiden kehittäminen edellyttäisi nyt tehokkaampaa kehitys- ja toimitusprosessia. Lähes kahdeksalle kymmenestä organisaatiosta (79 %) tämä tarkoittaisi sitä, että heidän on pyrittävä nopeuttamaan ohjelmistojensa tuotekehitysprosessia. Siihen toisi 82 prosentin mukaan avun uudet kehittyneet ohjelmistotyökalut ja kehitysalustat,

Vastanneista 87 prosentin mukaan monialustaiset ohjelmistokirjastot ovat myös yhä keskeisemmässä roolissa. Nopea ohjelmistokehitys ja yhteistyö ovat lisäksi erittäin tärkeitä, jotta asiakkaiden tarpeisiin pystytään vastaamaan nopeasti, kertoivat 83 prosenttia vastaajista. Kysyttäessä avaintekijöitä digitaalisten palvelujen tai tuotteiden parantamiseen, kolme vastaajille keskeisintä asiaa olivat uusien tulovirtojen kehittäminen (59 %), kustannusten alentaminen ja tuotantoprosessin tehokkuus (59 %) sekä digitaalisen liiketoiminnan laajentaminen (52 %).

Suunnittelun lisäksi uusien laitteiden kehitystä on pahentunut piiripula, joka ei ole väistymässä vielä lähikuukausinakaan. Moni valmistajat autoista pelikoneisiin on joutunut rajoittamaan tuotantoaan piiripulan takia. Ja Qt Companyn tuotehallintajohtaja Marko Kaasilan mukaan puolijohdepulan ennustetaan kestävän edelleen vuoden 2021 loppupuolelle, joten yritysten kannattaisi hänen mukaansa parantaa suunnittelu- ja tuotekehitysprosessiaan ja siten lieventää näiden haasteiden vaikutuksia.

”Vaikka kehittäjien rajalliseen määrään ja puolijohdepulaan ei ole nopeaa ratkaisua, yritysten on nyt syytä tutkia ja parantaa työskentelytapojaan välttääkseen kriisitilanteeseen joutumisen’’, sanoo QT:n Kaasila. Monialustaiset ohjelmistokehitystyökalut ovat hänen mukaansa välttämättömiä haasteiden hillitsemiseksi.

Digitaalisten tuotteiden valmistuksesta vastaavien päättäjien on Kaasilan mukaan pysyttävä joustavina sekä keskityttävä hyödyntämään niitä resursseja, jotka ovat käsillä ja silloin kun niitä on saatavilla. Esimerkiksi sijoittaminen joustaviin ohjelmistotyökaluihin ja alustoihin voi vähentää puolijohdepulasta aiheutuvia ongelmia. Ja tuotteet on hänen mukaansa suunniteltava myös käyttäjäkokemus mielessä.

Lisää: Markkinatutkija Forresterilla QT:n teettämä IoT-selvitys (LINKKI, ladattavissa sähköpostina).

Taustaa: Qt Group on Helsingin pörssissä noteerattu yritys, jonka liikevaihto vuonna 2020 oli 79,5 miljoonaa euroa. Yhtiön palveluksessa työskentelee noin 366 henkeä.

Kuvituskuva: QT