Suomalainen vetämään autoteollisuuden tietoturvaryhmää

Ohjelmistoyhtiö Unikien tietoturvajohtaja Jari Mononen on nimitetty kansainvälisen autoteollisuuden Autosar-yhteenliittymän tietoturvallisuustyöryhmän puheenjohtajaksi. Työryhmän tavoitteena on varmistaa, että myös tulevaisuudessa turvallisuusnäkökulmat huomioidaan autoteollisuuden kehittämisessä.

Autosar-yhteeliittymän turvallisuustoiminnan keskiössä on tiedon suojaaminen sekä auton sisäisissä väylissä että ulkoisissa liittymissä. Varsinkin kun autojen turvallisuusuhkiin varauduttava jopa 15 vuoden aikajänteellä.

Tietoturvajohtaja Jari Mononen, Unikie.

”Autojen pitkä elinkaari, laitteiden siirtyminen entistä laajemmin pilveen ja V2X-viestintäjärjestelmien kautta ympäristöönsä verkottuneet ajoneuvot asettavat valtavan turvallisuushaasteen autoteollisuudelle”, avaa Unikien tietoturvajohtaja Jari Mononen.

Monosella ja hänen työnantajallaan Unikiellä on  pitkä kokemus sulautettujen tietoturvaratkaisujen toimittamisesta autoteollisuudelle, jossa myäs yrityksen osaaminen matkapuhelinten salausteknologiassa avaa valtavan potentiaalin tietoturvaratkaisujen kehittämiselle.

Monosen mukaan autojen hakkerointi pitää pystyä estämään jo nyt. Lisäksi tulevina vuosina on varauduttava kvanttitietokoneiden läpimurtoon, joka tulee mullistamaan koko tietoturvan kenttää

”Ilman asianmukaisia turvatoimenpiteitä kokonainen auto voidaan kaapata, mikä on vakavasti otettava riski. Autoissa välitetään kriittistä tietoa, jolloin myös yhteyksien, järjestelmien ja laitteiden on oltava äärimmäisen tietoturvallisia.”, Mononen valaisee aluetta.

Autosar on vuonna 2003 perustettu ajoneuvojen valmistajien, toimittajien, palveluntarjoajien sekä autoteollisuuden elektroniikka- ja ohjelmistoyritysten maailmanlaajuinen yhteenliittymä. Yhteisö kehittää ohjelmistostandardia älyliikenteeseen sekä autokomponenttien ja ulkoisten pilviympäristöjen väliseen viestintään. www.autosar.com

Lisää:  Automatisoitua ajoneuvoa uhkaavat tietoturvariskit – Löytyykö ratkaisun avain standardoinnista? , blogikirjoitus (LINKKI).

Kuvat: Unikie