Kännykkäantennit suomalaisiin puumastoihin

Pohjoiskarjalaisen Ecotelligentin toteuttama puurakenteinen tietoliikennemasto on otettu käyttöön Pohjois-Italiasssa Inwit-yrityksen verkossa. Suomalaisesta puusta tehdyn 40-metrinen masto tarjoaa aiempaa parempaa sulauttumista ympäristöön. Puumastoille odotetaan kasvia markkinoita erityisesti Keski-Euroopassa.

Italian suurin antennimastojen tarjoaja sanoo, että vilkasliikenteisten moottoriteiden yhteyteen pystytty masto turvaa matkapuhelinverkon kuuluvuutta ja hätäpuheluja.Uusi, liimapuurakenteinen masto korvaa aiemman, teräsrakenteisen maston.

Pohjois-Karjalan Liperiin rekisteröidyn Ecotelligent-yhtiön toimitusjohtaja Gyöngyi Mátray sanoo, että puurakenteiset mastot ovat rakenteeltaan yksinkertaisia.Maston osat kasataan kymmenen metrin osiin, jotka nostetaan asemapaikalla betonipohjan päälle.

Ecotelligentin puumastojen eri malli suurimmasta 40 metrisestä rakennuksen katolle tuleviin tukirakenteisiin asti. 

’’Mastojen rakenne on keskeltä ontto. Näin kaapelit, kytkentäkotelot ja muu maston laitteisto saadaan suojaan säältä ja ilkivallalta’’, Mátray kertoo.

Ecotelligentin toimitusjohtaja uskoo, että INWIT:in esimerkin mukaisesti mastojen hiilensidonta ja sopeutuminen maisemaan nousevat aiempaa tärkeämmiksi kriteereiksi mastoja hankittaessa.

’’Mastojen rakenteen on täytettävä kestävyyteen liittyvät vaatimukset, mutta mobiiliverkkojen infrastruktuurissa estetiikkakin nähdään kilpailuetuna’’, Mátray sanoo.

Hän uskoo, että lähivuosina Euroopassa rakennetaan kymmeniä tuhansia tietoliikennemastoja. Vauhtia kiihdyttää teleoperaattoreiden siirtyessä 5G-verkkoihin, joissa tukiasemia tarvitaan enemmän pienempien soluetäisyyksien takia.

Mátray näkee heidän puurakenteisten tietoliikennemastojen parhaan markkinapotentiaalin Keski-Euroopassa, missä asukkaat toivovat tietoliikennemastojen sulautuvan ympäristöön paremmin.

Lisää: Ecotelligent (LINKKI) ja video (LINKKI)

Kuva: Puurakenteinen tietoliikennemaston rakennusvaihe Italiassa. Kuva: Ecotelligent Oy