Älykkäät koneet, joilla pelastamme planeetan

Tutkimuskeskus VTT:llä tutkimusryhmän johtajana työskentelevä Mikael Wahlström on tehnyt kirjan tulevaisuuden älykoneista, joilla luvataan pelastaa planeettamme. Gaudeamuksen julkaisemassa kirjassa kerrotaan esimerkiksi kuinka älykkäät koneet muuttavat liikkumistamme, ostosten teko ja teollista tuotantoa.

Ilmastonmuutos edellyttää ihmiskunnalta systeemisiä muutoksia. Siihen tarjoavat mahdollisuuksia esimerkiksi tekoälyä hyödyntävät ja verkottuvat koneet, kuten itseohjautuvat autot ja droonit’’, listaa kirjan tehnyt Mikael Wahlström. Lisäksi energiaa säästävät älykkäät laivat voivat hidastaa ilmastonmuutosta ja ovat tärkeä keino tuhon välttämiseen, kertoo Wahlström uutuusteoksessaan.

Uusi kirja kuvaa, miten voimme rakentaa vähähiilisen maailman ja mullistaa teollisen tuotannon ja liikkumisen niin maalla, merellä kuin ilmassa.

Esimerkiksi vähän kuluttavat robottitaksit vähentävät tarvetta omalle autolle, miehittämättömillä laivoilla pystytään saavuttamaan pienempiä päästöjä ja droonikuljetuksilla sekä tiedonvaihdolla esineiden internetissä voidaan supistaa ruokahävikkiä.

”Esineiden internetin ajatuksen mukaisesti tuotantolaitokset, logistiikkakeskukset, kauppojen tavarahyllyt ja kuluttajien jääkaapit voisivat vaihtaa tietoja keskenään.”, Wahlström kertoo esimerkkinä esineiden IoT-sovelluksista.

Kirjan mukaan laajamittainen siirtymä älykkäiden koneiden käyttöön ilmastonmuutoksen hidastamiseksi vaatii myös uudenlaista työnjakoa ihmisen ja teknologian välillä. Siksi kaikista teknologisista muutoksista tarvitaan yhteiskunnallista keskustelua ja sitä kirja pyrkii omalta osalta aktivoimaan.

Taustaa: Kirjan tehnyt Mikael Wahlström on valtiotieteiden tohtori ja sosiaalipsykologian dosentti. Nykyisin hän työskentelee tutkimusryhmän johtajana VTT:llä.

Lisää: Koneet, joilla pelastamme planeetan. Älyteknologialla ilmastonmuutosta vastaan, Mikael Wahlström, ISBN 9789523451452, nidottu, 223 sivua, Gaudeamus 2021 (LINKKI).

Kuvituskuva: Volvo