Tämä säästää pörssisähkön hintapiikeiltä

Seinäjoella toimiva elektroniikan tuotekehitysyritys, Xedi on tuomassa markkinoille uudenlaisen laitteen, joka mahdollistaa kuluttajille tavan optimoida pörssisähkön käyttö edullisimpiin ajankohtiin ja välttyä kovimmilta pörssisähkön hintapiikeiltä. Myös turkulainen Bitttalo on esitellyt oman ratkaisun pörssisähkön tarkkaan hyödyntämiseen.

Kuva; Xedi

Idea laitteen suunnitteluun kaupalliseen myyntiin syntyi energian hintojen lähdettyä nousuun. Laite hakee ajantasaiset pörssisähkön hinnat pilvipalvelusta, jonne ne ladataan kerran vuorokaudessa. Laitteeseen voi yhdistää kaksi kodin sähkölaitetta. ’’Kodin laitteet käynnistyvät silloin kun energian hinta on optimaalisella tasolla’’, kertoo Xedin elektroniikan suunnittelija Juha Mäki.

Kuluttaja ohjaa laitteistoa puhelinsovelluksen avulla, jossa määritetään haluttu pörssisähkön hintataso, millä energiaa halutaan ostaa. Laitetta voi käyttää silti myös manuaalisest, jolloin se toimii ajastimen tapaan. Hintaohjaus on myös mahdollista ohittaa. Sovellus on saatavilla sekä Adroidiin että iOS -puhelimiin. Se saa käyttöönsä kiinteää muutaman euron arvoista kiinteää kuukausimaksua vastaan.

Kuva: Bittitalo

Laiteen toimintaperiaatteet on kehitetty tiimityönä ja valmistus on tuotantoasteella. Markkinoille se on tulossa ensi vuoden alkupuolella. Loppuvuodesta alkaa käyttö pilottikohteissa.

Myös turkulainen Bittitalo on tuonut tarjolle pörssisähkön hintaa seuraavan Nodeus Sähkövahti -ratkaisun, joka asennetaan kodin sähkökeskuksen rinnalle sähköasentajan toimesta. Ohjauslaite hakee automaattisesti päivittäiset sähkön tuntihinnat internetistä, joten laite kytketään kodin verkkoreitittimeen RJ45-kaapelilla.

Bittitalon sähkövahti voi ohjata neljää eri laiteryhmää, joiden ohjausvalintoja muutetaan selainpohjaisen hallintasivun avulla. Vuorokauden tuntihinnat esitetään pylväsnäyttönä, jossa näkyvät myös säädettävät hintarajat ja kellonajat. Näin käyttäjä saa yrityksen mukaan selkeän kuvan tuntihintojen vaikutuksesta eri laiteryhmiin.

Taustaa: Energiahintojen noustessa lukemattomien kuluttajien sähkökustannukset ovat nousussa. Moni on siirtynyt tai siirtymässä pörssisähköön, jonka hinta määräytyy tunneittain pohjoismaisen sähköpörssin markkinahinnan mukaan. Tämä hinta on jatkuvasti kilpailutettu ja ajan tasalla, joten kuluttaja voi olla varma, että saa sähkönsä aina kilpailukykyiseen hintaan. Pörssisähkön hinta on yleensä halvinta yöllä ja viikonloppuisin, joten etenkin paljon sähköä kuluttavia laitteita kannattaa käyttää silloin. Tarkat aika- ja hintarajat kuitenkin vaihtelevat jatkuvasti, joten pelkästään aikaan pohjautuvia sähkönkäytön päätöksiä ei juurikaan kannata tehdä.

Lisää: Xedi (LINKKI) ja  Bittitalo (LINKKI)