Kelluvia tuulimyllyjä Itämerelle – myös Suomen merialueelle

Useita kelluvia tuulimyllyjä on tulossa Itämerelle. Niistä kaksi hanketta on tulossa Suomeen ja kaksi Ruotsin vesialueille. Ruotsalainen Eolus ja irlantilainen Simply Blue Group ovat perustaneet uuden yhteisyrityksen merituulipuistojen tuomisesta Itämerelle.

Tukholman pörssissä noteerattu Eolus ja irlantilainen Simply Blue Group omistavat kumpikin 50 prosenttia uutta hanketta kehittävästä yhteisyritys SeaSapphiren osakkeista.  Irlantilaisyrityksellä on jo ennestään kelluvan tuulivoiman, sähköpolttoaineiden, aaltoenergian ja vesiviljelyn hankkeita.

’’SeaSapphire-hankkeet vahvistavat ja monipuolistavat merituulivoiman hankekehityssalkkuamme. Kumppanuutemme tarjoaa mahdollisuuden lisätä merkittävästi vihreän sähkön tuotantoa Pohjoismaissa’’, Eoluksen toimitusjohtaja Per Witalisson sanoo.

Myös Simply Blue Group -konsernin toimitusjohtaja Sam Roch-Perksin mukaan hanke tukee hiilineutraalisuustavoitteiden saavuttamista Suomessa ja Ruotsissa.

Suomen talousvyöhykkeellä uusista kelluvista tuulivoimaloista, Wellamo-nimellä sijaitsisi noin 90 kilometriä Satakunnan rannikosta ja toinen vielä esiselvitysvaiheessa oleva jossakin muualla Suomen talousvyöhykkeellä.

Vastaavat Ruotsin alueella sijaitsevia voimaloita olisivat Skidbladner, noin 100 kilometriä Tukholmasta sekä Herkules, noin 60 kilometriä Gotlannin rannikolta.

Mikäli yhteisyrityksen kaikki hankkeet toteutuvat alustavien suunnitelmien mukaan, tuottaisivat  ne vuosittain jopa 40 terawattituntia (TWh) sähköä.

Lisää: SeaSapphire (LINKKI).