Koneteknologian osaaja vuoden professoriksi

Professoriliitto on valinnut vuoden professoriksi konetekniikan osaajan LUT-yliopiston professori Aki Mikkolan. Hän on tuonut Suomeen uudenlaisen tavan analysoida ja simuloida koneiden käyttäytymistä virtuaalisissa ympäristöissä.

Professori Aki Mikkola on tehnyt yhteistyötä lukuisten kotimaisten ja kansainvälisten yritysten kanssa, kuten Kone, Cargotec, Metso Outotec, Ponsse, Valtra ja Mevea. Hänen kehittämiä menetelmiä ja teorioita on sovellettu koneiden ja laitteiden lisäksi myös biomekaniikan tutkimukseen, lääketieteelliseen kuntoutukseen ja urheilutieteeseen.

”Professori Aki Mikkola on erittäin ansioitunut suomalaisen insinööritieteen ja teknologiateollisuuden kehittäjä, joka on myös useasti palkittu taidostaan soveltaa menestyksekkäästi tutkimustietoa korkeimpaan opetukseen”, Professoriliiton puheenjohtaja Jukka Heikkilä korostaa.

Mikkola on valmistunut tekniikan tohtoriksi Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta vuonna 1997 erityisalanaan koneensuunnittelu. Valmistumisensa jälkeen hän on työskennellyt Valmet Oy:ssa Rautpohjassa, vt. professorina Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa ja post doc -tutkijana lllinoisin yliopistossa Chicagossa. Vuodesta 2002 hän on ollut konetekniikan professori LUT-yliopistossa.

Mikkola on voittanut  jo aiemmin useita tutkimus- ja opetuspalkintoja. Hän on julkaissut laskennallisen dynamiikan aihepiiristä yli 140 tiedelehtiartikkelia ja ohjannut 30 väitöskirjaa sekä yli 130 diplomityötä. Suomen Akatemia on myöntänyt Mikkolalle rahoituksen kymmeneen tutkimusprojektiin.

Vuoden professorin palkintosumma on 20 000 euroa.