Suomalaista hyperspektriosaamista avaruuteen

Suomalainen avaruusteknologian startup-yritys Kuva Space on valittu Euroopan komission Copernicus-hankkeeseen hyperspektrisen datan tarjoajaksi. Nanosatelliittiteknologiaa kehittävä Kuva Space aikoo laukaista ensimmäisen mikrosatelliittin vielä marraskuussa. Kaikkiaan koko hyperspektrikameroita sisältävä satelliittikonstellaatio sisältäisi jopa 100 piensatelliittia.

Suomalaisyritys pystyy patentoidulla teknologiallaan monitoroimaan maa- ja meritalouden viljelmiä, metaanipäästöjä, metsien tilaa sekä haitallisia leväesiintymiä merissä ja rannikkoseuduilla.

”Jatkuvan, luotettavan ja edullisen hyperspektridatan tuottaminen on aiemmin ollut mahdotonta nykyisten instrumenttien suuren koon ja korkeiden kustannusten takia.”, kertoo Kuva Spacen toimitusjohtaja Jarkko Antila.

Suomalaisyrityksen hyperspektrikameralla varustettu mikrosatelliitti pystyy kuvaamaan ja analysoimaan tieteellisellä tasolla ja suuressa mittakaavassa. Yrityksen tekoälyavusteinen analytiikkatyökalu muuntaa kerätyn datan käytettäväksi informaatioksi.

Kuva Space kertoo laukaisevansa ensimmäisen Hyperfield-1-mikrosatelliittinsa marraskuussa 2023, jonka jälkeen vuorossa olisi vuonna 2024 neljän seuraavan sukupolven mikrosatelliittien laukaisua. Ne olisivat perusta laajalle satelliittikonstellaatiolle, johon tulee vuoteen 20230 mennessä jopa 100 mikrosatelliittia.

Suomen lisäksi avaruusyrityksellä on työntekijöitä Japanissa, Belgiassa, Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa. Se on kerännyt jo 6,5 miljoonaa euroa rahoitusta Reaktor Venturesilta, Voima Venturesilta, Nordic Foodtech VC:ltä, VTT:ltä sekä julkista rahoitusta ESA Philabilta ja Business Finlandilta. Yhtiö on keräämässä parhaillaan A-rahoituskierrosta.

Lisää: Kuva Spave Oy (LINKKI) ja aiemmat nanosatelliitteihin liittyvät uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI) ja hyperspektrimittauksista (LINKKI).

Kuvat: Kuva Space Oy