Apple sopi Nokian kanssa 5G-lisensseistä

Nokia ja Apple ovat solmineet uuden patenttilisenssisopimuksen, joka kattaa Nokian 5G- ja muut teknologiat. Sopimus korvaa nykyisen, vuoden 2023 lopussa päättymässä olevan lisenssin. Aiempaa sopimusta edelsi kiista korvauksen oikeasta tasosta.

Uuden sopimuksen myötä Nokia odottaa tulouttavansa Applelta tuottoja tammikuusta 2024 alkaen. Lisenssi kattaa Nokian kehittämät perustavanlaatuiset keksinnöt liittyen 5G- ja muihin teknologioihin.

’’Tämä sopimus kertoo patenttiportfoliomme vahvuudesta, vuosikymmeniä jatkuneista T&K-investoinneistamme ja siitä merkityksestä, joka osallistumisellamme mobiilistandardien ja muiden teknologioiden luomiseen on ollut’’, kertoo Jenni Lukander, Nokian Teknologia-liiketoimintaryhmän johtaja.

Nokia saa sopimuksen mukaan Applelta maksuja usean vuoden ajan. Sen tarkemmin yhtiö ei kerro sopimuksesta.  Yrityksen mukaan sopimus vastaa kuitenkin niitä oletuksia, joita yhtiö esitti Teknologia-liiketoimintaryhmän pitkän aikavälin näkymistä 20.4.2023 julkaistussa, vuoden 2023 ensimmäistä vuosineljännestä koskevassa osavuosikatsauksessaan.

Nokia on panostanut jo vuosikymmeniä oman tuotekehityksen kirittämisen lisäksi myös lisenssibisneksen luontiin. Patenttisalkkua on rakennettu pelkästään vuoden 2000 jälkeen yli 140 miljardin euron tutkimus- ja tuotekehitysinvestoinneilla.

Nykyisin  Nokialla on koossa kaikkiaan jo noin 20 000 patenttiperhettä, joista yli 5 500 on luokiteltu 5G-essentiaalipatenteiksi, joita on lisensoitava yhteisin ja oikeudenmukaisin, kohtuullisin ja syrjimättömin ehdoin (FRAND). Ja juuri niihin ovat liittyneet myös monet Applen ja muutamien muidenkin laitevalmistajien kanssa käydyt oikeuskähinät korvausten oikeasta tasosta.

Lisää: Aiemmat Nokian patentointia käsitelleet uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI) ja taustaksi Wikipedian artikkeli FRAND-ehdoista (LINKKI) ja Nokian lisensointisivusto (LINKKI).

Kuva: UT

Päivitetty