Teknologiateollisuuden liikevaihdon odotetaan kääntyvän laskuun

Suomalaisten teknologiayritysten liikevaihdon kasvun arvioidaan pysähtyvän tai kääntyvän jopa laskuun loppuvuoden aikana, kertoo Teknologiateollisuus ry:n tuore tilauskanta- ja henkilöstötiedustelu.  Teollisuudenalan tuotannon määrä ei ole kasvanut Suomen koko valmistavassa teollisuudessa alkuvuoden aikana lainkaan. Myös elektroniikka- ja sähköteknisen teollisuuden liikevaihto jää viime vuoden tasolle tai laskee siitä.

Suomen teknologiateollisuudessa tilauskysyntä jatkanut heikkenemistään ja tilausten määrä on vähentynyt, kertoo alan teollisuusliitto uusimmassa raportissaan. Myös henkilöstömäärän kasvu näyttää toistaiseksi
’’Loppuvuoden suunta alkaa olla suomalaisessa teknologiateollisuudessa kuitenkin melko selvä tässä vaiheessa vuotta: alaspäin. Vielä jännitetään sitä, onko miinus pieni vai suuri’’, sanoo johtaja, pääekonomisti Petteri Rautaporras.

Uusien tilausten arvo teknologiateollisuudessa oli huhti−kesäkuussa yhdeksän prosenttia pienempi kuin edellisellä neljänneksellä ja viisi prosenttia pienempi kuin viime vuoden vastaavalla ajanjaksolla. Vielä keväällä uusien tilausten arvo oli 12 prosenttia suurempi kuin vastaavana aikana vuonna 2022, joskin uusien tilausten arvo heikentyi jo alkuvuonna 2023. Koko tilauskannan arvo oli kesäkuun lopussa kuusi prosenttia pienempi kuin maaliskuun lopussa ja neljä prosenttia pienempi kuin vuoden 2022 kesäkuussa.

Suurimmalla toimialalla eli kone- ja metallituoteteollisuudessa uusien tilausten arvo oli huhti–kesäkuussa neljä prosenttia suurempi kuin edellisellä neljänneksellä. Edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna saatujen uusien tilausten arvo laski kaksi prosenttia. Neljännekselle kohdistui useampi puolustusteollisuuden merkittävä tilaus, joka nosti neljänneksen tilauskertymää. Jos toimialan kehitystä tarkastelee ilman puolustusteollisuutta, oli tilauskertymä pienessä laskussa.

Myös elektroniikka- ja sähköteollisuus eli käytännössä Nokian ja Bittiumin tietoliikennelaitteet, ABB:n sähkökoneet ja terveysteknologian tyyppisten yritysten liikevaihto  tammi–huhtikuussa oli kuitenkin viisi prosenttia pienempi kuin vuosi sitten samaan aikaan. Ja uusien tilausten, että tilauskannan arvo laskivat huhti–kesäkuussa myös alkuvuoteen verrattuna. Alalle ovat olleet viime vuosina tyypillisiä voimakkaat tilausvaihtelut vuosineljännesten välillä.

Alkuvuoden tilauskehityksen perusteella elektroniikka- ja sähköteollisuuden yritysten liikevaihdon kasvun arvioidaan  pysähtyvän tai kääntyvän laskuun loppuvuoden aikana. Varsinkin kun alueen tilauksia huhti–kesäkuussa euroina 19 prosenttia  vähemmän kuin tammi–maaliskuussa ja yhdeksän prosenttia  vähemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuonna 2022.  Tilauskannan arvo oli kesäkuun lopussa 15 prosenttia pienempi kuin maaliskuun lopussa ja seitsemän prosenttia pienempi kuin vuoden 2022 kesäkuussa.

Elektroniikka- ja sähköteollisuuden yritysten Suomen henkilöstömäärä oli kesäkuussa noin 41 600, joka oli vain 0,3 prosenttia suurempi kuin  maaliskuun lopussa kun koko teknologiateollisuusyritysten henkilöstömäärä laski toisella vuosineljänneksellä hieman alkuvuoden ennätyksestään.

Kaikkiaan teknologiateollisuudessa oli kesäkuun lopussa 335 000 henkilöä ja henkilöstömäärä ei todennäköisesti selvityksen mukaan enää olennaisesti laskevankaan, sillä monilla yrityksillä on edelleen kova kysyntä osaajista.

Lisää: Toimialan talouskatsaus 3/2023, Teknologiateollisuus ry (LINKKI, pdf).

Kuvituskuva: Nokia