Yliopiston tutkimuslaitteet käyvät kaupaksi – lisää rahaa tutkimukseen

Jyväskylän yliopiston kiihdytinlaboratoriossa kehitetään tutkimuslaitteita, jotka kelpaavat myös muille yliopistoille ja tutkijoille.  Uusimpana yliopisto on myynyt 750 000 euron arvoisen rekyylispektrometrin ohjelmistoineen Slovakiaan. Laitteisto sallii esimerkiksi kokonaisten piikiekkojen mittaamisen.

Jyväskylän yliopiston fysiikan laitos on tällä hetkellä ainoa yliopisto maailmassa, josta voi ostaa kokonaisen ja osaamisen ToF-ERDA-laitteiden käyttämiseen.  Slovakiaan noin toimitettava laitteisto on vajaan vuoden sisään jo toinen kauppa.

Rekyylispektrometri mahdollistaa alkuaineiden ja myös vedyn tarkan syvyysprofiloinnin esimerkiksi uuden aurinkokennon tai uusien piisirujen pinnalta.

Jyväskylän yliopiston kiihdytinlaboratorio toimitti viime vuonna vastaavan rekyylispektrometrilaitteiston Surreyn yliopistoon Isoon-Britanniaan. Kauppahinta oli tuolloin hieman yli puoli miljoonaa euroa. Nyt kyse oli laajemmasta 750 000 euron kaupasta.

Merkittäväksi kaupat tekee, että Jyväskylä on tällä hetkellä ainoa yliopisto maailmassa, josta voi ostaa järjestelmän täysin avaimet käteen -periaatteella yhtenä kokonaisuutena.

Testerin lisäksi mukana tulee tarvittava automaatio sekä datan analysointiin soveltuva Potku-ohjelmisto, koulutus sekä muu osaaminen.

Jyväskylässä kehitetystä ohjelmistosta ovat hyötyneet myös noin kymmenen ulkomaista laboratoriota, koska ohjelma  on avoimesti saatavissa.

Myyty ToF-ERDA (Time-of-flight elastic recoil detection analysis) -rekyylispektrometri on kiihdytinpohjaisen materiaalifysiikan tutkimuslaite, joka koostuu mittauskammiosta, siihen liitettävästä lentoaikailmaisimesta, energiailmaisimesta sekä datankeruujärjestelmästä.

Rekyylispektrometria hyödynnetään erilaisten pinnoitusprosessien kehittämisessä, ns. ohutkalvotutkimuksessa.   Laitteisto mahdollistaa myös kaikkien alkuaineiden, myös vedyn, tarkan syvyysprofiloinnin vaikkapa uuden aurinkokennon tai tulevaisuuden piisirun pinnalta.

Jyväskylän yliopistolle ToF-ERDA-testilaitteistojen myynti on jo merkittävää, sillä myyntituloilla pystytään rahoittamaan tutkimusta ja palkkamaan esimerkiksi tohtorikoulutettava neljäksi vuodeksi. Myyntitoiminta laajentaa myös tutkimustoiminnan  rahoituspohjaa, joka rakentuu pitkälti Suomen Akatemian myöntämien rahoitusten varaan.

Aloituskuva: Jyväskylästä toimitettu testausjärjestelmä Bratislavan yliopiston Trnavan toimipisteessa Slovakiassa. Kuvassa loppukäyttäjät Pavol Noga, Jozef Dobrovodský, Zoltan Szaraz, yhdessä laitteiston suunnittelijoiden Jaakko Julinin ja Mikko Laitisen kanssa. Kuva Jyväskylän yliopisto