Armeijalle lisää droonien lennättäjiä

Puolustusvoimien panostukset drone-koptereiden käyttöön kasvavat uusien dronehankintojen kautta. Myös maanpuolustusjärjestöt jakavat viimeisintä drone-oppia. Uusimpana Suur-Savon Reserviupseeripiiri on saanut Jenny ja Antti Wihurin rahastolta 60 000 euron avustuksen drone-komptereiden koulutushankkeelleen.

Suur-Savon Reserviupseerien drone-hanke lähti liikkeelle jo 2021 ja maaliskuussa 2023 hankittiin muuramalaisen Nordic Drone Oy:n valmistama SkyDrone 7, joka on varustettu lämpökameralla. Nyt myönnetty 60 000 euron tuki mahdollistaa hankkeen jatkumisen toiseen osaan, jossa tavoitteena on entistä suorituskykyisemmän, kiinteäsiipisen dronen hankinta.

Drone-hankkeessa on rakennettu liikkuva komentopaikka pakettiautoon, joka varustellaan vielä syksyn 2023 aikana viesti- ja johtamisjärjestelmillä, mikä mahdollistaa joustavan toiminnan erilaisissa ympäristöissä ja olosuhteissa. Hankkeen päätavoitteena on kehittää monipuolinen ja ketterä drone-järjestelmä, joka vastaa nykyajan ja tulevaisuuden haasteisiin. Siinä painotetaan maanpuolustustyötä ja reserviläisten kouluttamista.

Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen drone-ympäristönä on Mikkelin lentoasema, jonka toimivuutta kokeiltiin jo elokuussa 2023 Mikkelin Ilmailupäivässä yhteistyössä Mikkelin Ilmailuyhdistyksen ja Mikkelin lentoaseman kanssa. MPK:n hanketta ovat tukeneet yhteensä 218 500 eurolla Maaseuturahoitus, Maanpuolustuksen kannatussäätiö, Maanpuolustuskiltojen liitto, Urlus-säätiö, Suur-Savon Sähkö, Suur-Savon Energiasäätiö, Suomen Reserviupseeriliitto, Turvallisuuden tukisäätiö, Ajanvaunu ja MPY Telecom.

Kevään ja kesän 2023 aikana MPK:n hankkeen pääkouluttajat ovat vahvistaneet osaamistaan ja harjoitelleet toimintoja tulevissa koulutuksissa. Seuraava vaihe hankkeessa on tammikuussa 2024 toteutettava Lentopelastusseuran koulutus, jonka jälkeen perustetaan Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen oma  drone-hälytysryhmä Mikkelin koulutuspaikalle.

MPK on aloittamassa dronekoulutustaan myös yhteistoiminnassa Puolustusvoimien kanssa, joka viimeisimpien Helsingin Sanomien saamien tietojen mukaan vaihtanut kiinalaisvalmisteiset dronet länsimaista tekniikkaa hyödyntäviin ratkaisuihin. Puolustusvoimien käytössä on ranskalaisen Parrotin droneja ja lisäksi Puolustusvoimat on saanut vuoden 2024 budjetissa lisärahaa uusien dronien hankintaan.

Kuva: Nordic Drones Oy