Kännykkä viestii mahtuuko vielä bussiin

Pääkaupunkiseudun bussiliikenteestä on saatavissa uudenlaista ajantasaista tietoa siitä vieläkö bussiin mahtuu mukaan . HSL:n reittisivusto listaa aluksi tietoa vain uusimmista käytössä olevasta 400 bussista, joiden täyttymistä seurataan uusilla laskentalaitteilla. Kokemusten perusteella voi olla, että palvelu tuodaan tarjolle myös muihin julkisiin liikennevälineisiin.

Matkustajat voivat hyötyä pääkaupunkiseudun HSL:n bussien reaaliaikaisesta täyttöastetiedosta matkan suunnittelussa.

Reaaliaikainen tieto voi auttaa matkustajia esimerkiksi valitsemaan kulkuvälineen, jossa on enemmän tilaa, tai lyhentämään odotusaikaa pysäkillä.

Matkustajien määrää mitataan erilaisilla teknisillä tavoilla. Ovilla on erilaisia laskureita tai valoantureita laskemiseen. Järjestelmä käsittelee tiedot heti ja välittää ne matkustajille tietona siitä, kuinka paljon bussissa on matkustajia. Uusi järjestelmä ei tunnista matkustajien henkilöllisyyttä.

Reittioppaassa bussien täyttymisestä kerrotaan neliportaisella asteikolla: ei tungosta, ei liikaa tungosta, lähes täynnä ja kova tungos. Koska tarjolla oleva tieto perustuu reaaliaikaisuuteen, näkyy se HSL:n reittioppaan reittiehdotuksissa noin 10 minuuttia ennen kuin bussi saapuu pysäkille. Näin tieto vastaa myös mahdollisimman tarkasti sitä, kuinka paljon bussissa on matkustajia.

Toteutukseen on saatu valtiollisen Traficomin suurten kaupunkiseutujen julkisen henkilöliikenteen tukea. Sitä operoiva Digitransit on Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän (HSL) sekä Liikenteenohjausyhtiö Fintraffic Oy:n ja Waltti Solutionsin ylläpitämä palvelu (www.digitransit.fi). HSL:n reittiopas löytyy osoitteesta hsl.fi (LINKKI).

Kuvituskuvat: HSL/Digitransit