GSM-verkot toiminnassa vuoteen 2029 asti – muutoksia koneyhteyksiin

Suomalaiset mobiilioperaattoreiden GMS-verkot toimivat vuoteen 2029 asti 4G- ja 5G-verkkojen rinnalla. Hallitus muutti äsken toimilupien ehtoja ja velvoitti nyt verkko-operaattoreita ylläpitämään GSM-verkkoja vuoden 2029 loppuun aiemman 2033 asemesta. 2G-verkossa toimii edelleen puhelimien lisäksi erilaisia mittareita ja ohjauslaitteita.

Toimilupaehto velvoittaa teleyritykset kertomaan kuitenkin Liikenne- ja viestintävirasto Traficomille hyvissä ajoin suunnitelmistaan luopua 2G-teknologiasta, jotta siirtymä uudempiin teknologioihin olisi mahdollisimman hallittu.

Samalla 2G-verkon käyttäjille jää riittävästi aikaa uusia 2G-verkossa toimivia laitteitaan. Toimiluvan päätyttyä operaattorit voisivat halutessaan ottaa käyttöön muita tekniikoita nyt 2G-teknologialle varatuilla taajuusalueilla.

Nykyisessä 2G-verkossa liikkuu suhteellisen vähän dataa, mutta siihen on kytketty tällä hetkellä erittäin suuri määrä esimerkiksi sähkö- ja vesiverkkoihin liittyviä mittareita ja ohjauslaitteita, joiden elinkaari on teollisen tavan mukaan kuluttajalaitteita pitempi.

Lisäksi 2G-verkkoa käyttää autojen hätäpuhelujärjestelmä eCall, joka voi EU-sääntelyn mukaan hyödyntää vain vanhentuvia 2G- ja 3G-verkkoja. Järjestelmä on ollut pakollinen kaikissa uusissa autoissa vuoden 2018 jälkeen, joten niihin uusi 3G:n ja tuleva 2G:n alasajo tulee vaikuttamaan voimallisesti.

Nykyiset verkkotoimiluvat velvoittavat operaattoreita kattamaan 2G-verkon puhe- ja datapalveluilla 99 prosenttia Manner-Suomen väestöstä. Toimiluvat on myönnetty kolmelle operaattorille: DNA:lle, Elisalle ja Telia Finlandille 900 ja 1800 megahertsin taajuusalueille.

Lisää: Valtioneuvoston päätös 7.12.2023 (LINKKI) sekä aiemmat GSM- ja 3G-verkkoja käsitelleet uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI)

Kuvituskuva: Perinteisten lankapuhelinverkkojen lisäksi 2G-verkot loppuvat vuoteen 2029 mennessä. Kuva: Telia.