Telia pilotoi ohjelmoitavaa 5G-verkkoa liikenteeseen

Telian 5G-kehityksen seuraava versio on ohjelmoitava verkko, jossa sovellukset ovat vuorovaikutuksessa verkon kanssa. Uusi liikennesektorin sovelluskehitykselle tarkoitettu Nokian 5G-ympäristö rakennetaan Helsingin lentoasemalta Maarianhaminaan ja siitä edelleen Ruotsiin ulottuvaan tie- ja vesiliikennekäytävään.

Mobiiliverkot ovat tähän asti tarjonneet samaa palvelua kaikille käyttäjille, mutta uusissa 5G-privaattiverkossa on voitu jo tarjota palvelua, jossa operaattori on säätänyt asetukset asiakkaan tarpeen mukaisiksi.

Nyt Telia testaa EU:n  osin rahoittamassa Sirius-hankkeessa Nokian ohjelmoitavaa 5G-verkkoa uudenlaisessa tie- ja vesiliikenteessä. Ohjelmoitava 5G-verkko tukeutuu Nokian toimittamaan itsenäiseen 5G-ydinverkkoon ja Network as Code -kehitysalustaan.

Sirius-hankkeessa 5G-verkon sovellus voi kertoa verkolle esimerkiksi tarvitsemastaan laadusta: millaista nopeutta se tarvitsee, kuinka suuri viive saa enimmillään olla ja millaista luotettavuustasoa yhteydeltä edellytetään. Samalla sovellus voi pyytää dataa oman toimintansa sovittamiseksi verkon tarjoamaan suorituskykyyn.

”Sovelluskehittäjä voi määritellä optimaalisen verkkoympäristön sovelluksen tarpeisiin, jolloin asiakas saa verkosta juuri tarvitsemansa suorituskyvyn. Sovelluksen ja verkon vuoropuhelu takaa halutun käyttökokemuksen ja samalla parantaa yhteyksien turvallisuutta ja luotettavuutta”, sanoo Telian 5G-johtaja Janne Koistinen.

Hankkeessa kehitetään pilvitoteutukseen ja verkon reunalla tarjottavaan laskentatehoon perustuva verkkoympäristö, jossa sovelluskehittäjät pääsevät ensimmäistä kertaa Suomessa hyödyntämään täysmääräisesti 5G-verkon uusimpia ominaisuuksia. Telia esittelee virtuaalisen privaattiverkon toimintaa, hallintatyökalua ja hyötyjä huomenna Helsingissä järjestettävässä Telia Day One -tapahtumassa.

Kuvituskuva: Telia