Näin lentää ammattitason kuljetus-drooni

Drone-valmistaa DJI on tuonut tarjolle ammattikäyttöön tarkoitetun kuljetusdronen, joka kykenee jopa kymmenien kilogrammojen painoisten kuormien nopeaan siirtämiseen ilmateitse. Tässä  yksityiskohtainen esittelyvideo miten paketti liikkuu ilmateitse vastaanottajalle.

Kiinalaisvalmistajan FlyCart 30 sopii valmistajan mukaan ominaisuuksiensa ansiosta esimerkiksi vaikeakulkuisten alueiden väliseen tavarankuljetukseen. Suomessa tällaisia olisivat rannikoiden saaristoalueet sekä muut huonokuntoisten teiden tai venematkojen takaiset alueet. Kopteria voidaan hyödyntää monipuolisesti myös pelastustehtävissä sekä suljettujen maa- ja merialueiden kuljetuksissa. Uutuuden moottori ja normaalia tehokkaat akut mahdollistavat valmistajan mukaan varsin painavienkin hyötykuormien kuljettamisen pitkällä toimintasäteellä.

Kahden akun varustuksella kopteri voi kuljettaa enintään 30 kilogramman kuorman jopa 16 kilometrin matkan. Vaihtoehtoisesti kopteria voidaan lennättää yhdellä akulla ja enintään 40 kilogramman kuormalla jopa kahdeksan kilometrin matkan. Kopterien akut ovat itselämpiäviä, joten kopteri sopii erinomaisesti myös Suomen talvisiin oloihin.

Kopteri on suorituskykyinen valmistajan mukaan myös hyvin vaihtelevissa sääolosuhteissa. IP55-standardilla suojattu kopteri kykenee toimimaan jopa -20 celcius-asteen pakkasessa ja enintään 45 celsius-asteen helteessä. Hintaa uutuudella on 21 000 euroa ja ohjaimineen ja kaksi akkuineen lähes 29 000 euroa.

Kopteria voidaan käyttää myös tuulisessa ympäristössä, sillä kopteri kestää jopa 12 metriä sekunnissa puhaltavia puuskia. Kopterin lentokorkeus on enimmillään 3 000 metriä 30 kilogramman kuormalla. Kopterin mukautuvuus tekee siitä ensiluokkaisen vaihtoehdon yksilöllisiin tarpeisiin tilanteen mukaan.

Kuljetuksia varten FC30-kopterin kuorma pakataan 70 litran kuljetuslaatikkoon, jossa on tasapainoanturit turvallisuuden takaamiseksi. Uutuus käyttää liikkumiseen neliakselista ja kahdeksansiipistä moniroottorijärjestelmää. Sen hiilikuitupropellit kykenevät siivittämään kopterin peräti 20 metrin sekuntinopeuteen eli noin 72 kilometriin tunnissa.

DJI O3 -yhteysjärjestelmä huolehtii kopterin ja sen ohjaimen välisestä yhteydestä jopa kahdeksan kilometrin etäisyydeltä. Dual Operator -hallintatilassa kopterin hallinta voidaan siirtää ohjaajalta toiselle vain yhdellä painalluksella. Kopterin lentoa voi myös seurata reaaliaikaisesti totta kai myös kameran avulla. DJI Pilot 2 -sovellus puolestaan ohjaa manuaalista lentoa ja näyttää reaaliaikaisen lennon tilan, lastin tilan ja paljon muuta turvallisen ja tehokkaan toiminnan takaamiseksi.

Yrityksen DeliveryHub -hallinta-alusta lupaa helpottaa myös lentoreittien tekemistä ja seuraa lentoja analysoiden tietoja reaaliaikaisesti.  Se tukee myös ulkoisten pilvialustojen tai hyötykuormien integraatiota, mikä mahdollistaa mukauttamisen monenlaisiin toimialakohtaisiin sovelluksiin.

Kopteri käyttää lennätyksessä myös  älykkäitä lentojärjestelmiä, kuten reittianalyysiä sekä nousu- ja laskuvaiheen turvatoimia. Sisäinen ADS-B-vastaanotin varoittaa lennättäjiä ympärillä toimivista miehitetyistä lentokoneista ja helikoptereista. Hätätilassa kopteri voi laskeutua turvallisesti kuormansa kanssa yhdysrakenteisen laskuvarjon avulla.

Uuden pakettidronen ulkomitat pakattuna ovat 112 x 76 x 103 senttimetriä ja lentoasennossa 280 x 309 x 95 senttimetriä. Kopterin paino kahdella akulla on 65 kilogrammaa ja se sopii helposti esimerkiksi tavalliseen henkilöautoon. Tarjolla on myös erillinenvinssijärjestelmä mahdollistaa kuljetusten tekemisen ilman tasaista laskeutumisalustaa. Vinssijärjestelmän ohella muita lisävarusteita kopterille ovat esimerkiksi tehokas pikalatausasema, 4G-lähetinmoduuli ja liikuteltava D-RTK 2 -satelliittivastaanotin.

Lisää:  DJI:n esittely FlyCart30 (LINKKI), ohjaustekniikka (LINKKI),  Youtube-esittelyvideo (LINKKI) ja Suomen edustaja (LINKKI).