Nokian sirusuunnittelijasta kunniatohtori

Nokiassa pitkän uran sirusuunnittelijana ja yhtiön järjestelmäpiirien kehittämisestä vastannut Veijo Kontas on palkittu Oulun yliopiston kunniatohtorin arvonimellä. Kontaksella on vuosikymmenien aikana syntynyt poikkeuksellisen laaja ymmärrys, osaaminen ja kokemus mikropiirien suunnittelusta ja toteuttamisesta.

Kuvassa vasemmalta Oulun yliopiston professorit Aarno Pärssinen ja Markku Juntti keskellään tuore kunniatohtori Veijo Kontas. Kuva: Oulun yliopisto/Ville Wittenberg.

Veijo Kontaksen suunnittelemia mikropiirejä on jopa kolmessa miljardissa puhelimessa ja hänen on uutisoitu talouslehdissä jopa pelastaneen Nokian verkkopuolen liiketoiminnan. Hänellä on myös  maailmanluokkaa ja hänellä on myös hyvin intohimoinen suhde tutkimukseen ja koulutukseen.

Oulun yliopiston langattoman tietoliikenteen keskuksen (CWC) professori Markku Juntti kuvailee Kontaksen asiantuntijuutta ja ansioita Nokian ekosysteemissä kiistattomiksi.

Kontaksen aloitteesta Oulun yliopistolla on jo kaksi SoC-lahjoitusprofessuuria (System-on-Chip, järjestelmäpiiri), joista toinen rahoitetaan suureksi osaksi hänen budjetistaan Nokiassa.

’’Konkreettinen seuraus hänen pitkästä urastaan ja osaamisestaan tälle alueelle on se, että Nokialla on Oulussa merkittävä tutkimus- ja kehityskeskus. Hänellä on tekevän ja aikaansaavan miehen maine, eikä syyttä”, CWC;n Markku Juntti listaa.

Kunniatohtorin arvonimen ovat saaneet myös Rovaniemen yliopistolta kirjailija Jari Tervo ja elokuussa taideyliopisto nimittää kunniatohtoriksi tasavallan presidentti Alexander Stubbinín.

Kuvituskuva: Nokian omaa sirusuunnittelua