Pilvipohjaiset mobiiliverkot tekevät tuloaan Elisan ja Nokian toimesta. Espoossa on avattu Euroopan ensimmäisen 5G-pilviverkko (Cloud Radio Access Network) asiakasliikenteelle. Pilveistyminen palvelee Elisan tavoitetta kehittää autonomisia, itseään ohjaavia ja korjaavia verkkoja. Pilvipohjaiset ratkaisut ovat myös esiaskel kohti tulevaisuuden 6G-verkkoja.
Lokakuussa 2023 Elisa ja Nokia tiedottivat soittaneensa ensimmäisen puhelun pilvipohjaisessa 5G-verkossa ja povasivat teknologian yleistyvän Suomessa lähivuosina. Kokeilusta päästiin käytäntöön noin vuodessa, ja nyt Espoossa liikkuu mobiilidataa uudessa pilvipohjaisessa 5G-verkossa.
Elisan mukaan Espoossa kertyvien kokemusten pohjalta yritykset kehittävät uudenlaista tuotantomallia eteenpäin, ja pilvipohjaista 5G-verkkoa laajennetaan muuallekin Suomeen. Kyseessä on myös ensimmäinen konkreettinen askel kohti 6G-aikaa, jolloin mobiiliverkkojen odotetaan olevan valtaosin pilvipohjaisia
’’Pilveistyminen lähti liikkeelle verkon ytimestä ja yltää nyt myös asiakaskäytössä oleviin verkkoihin. Pilvipohjaista 5G-verkkoa voidaan reaaliaikaisesti muokata vastaamaan asiakkaiden tarpeita, kun tietoliikenne keskittyy tekoälyn ja reunalaskennan yleistyessä yhä enemmän verkon reunoille’’, kertoo Elisan teknologiajohtaja Kalle Lehtinen.
Nokian anyRAN-ratkaisun avulla operraatorit voivat vapaasti valita mitä pilviohjelmistoa, laitteistoa sekä teknologiatoimittajaa he haluavat pilvipohjaisissa verkoissaan käyttää. Espooseen avattu pilviverkko hyödyntää Red Hatin hybridipilvialustaa. Yhtiö näkee pilviverkkojen lisäävän yhteistyötä ja innovointia kumppaniekosysteemissä.
’’AnyRAN-ajattelumme mukaisesti teemme läheistä yhteistyötä Red Hatin kaltaisten strategisten kumppanien kanssa, ja pystymme siten tarjoamaan operaattorien ja muiden yritysten tarpeisiin sopivimmat kumppaniratkaisut’’, kertoo Nokian pilviverkoista vastaava johtaja Aji Ed.
Pilvipohjaisen verkkopalvelun avulla verkon laskentatehoa voidaan tuoda lähemmäs asiakasta. Espoon 5G-pilviverkossa on hyödynnetty niin sanottua keskitettyä radioverkkototeutusta, jossa radioverkon tukiasemat sijaitsevat tutuilla paikoillaan, mutta laskentaa keskitetään tiettyihin kohteisiin. Näin verkkokapasiteettia voidaan tulevaisuudessa hallita entistä paremmin, ja tuoda esimerkiksi tekoälypalvelun tarvitsema laskentakapasiteetti lähemmäs asiakasta.
Lisää: Nokian tiedote Elisan Espoon AnyRAN-yhteistyöhankkeesta ja yhteistyökumppaneista (LINKKI).
Kuvituskuva: Elisa